Šehović Bratićevoj: Ja ću ostati upamćen kao ministar koji je uveo besplatne studije, a vi kao ministarka „četnik“

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović danas je u Skupštini Crne Gore, komentarišući odgovor ministarke Vesne Bratić, poručio da će on ustati upamćen po uvođenju besplatnih studija i iskoracima u prosvjeti, a ministarka po nacionalističkim, nedostojnim i isključivim izjavama. „Vi ćete, uvažena ministarko, ostati upamćeni po izjavi da ste „žena četnik“ i da “Crnogorci ne postoje i da su dostojni prezira jer su pristali da se nad njima vrši etnički inženjering”. Zato vodite računa kako se obraćate ovom parlamentu, da mi ne bismo bili prinuđeni da vam ovako odgovaramo“, poručio je Šehović.

„Ja ću, uvažena ministarko, ostati upamćen kao ministar u čijem su mandatu uvedene besplatne osnovne i master studije, osnovan Fond za kvalitet i talente, uveden dualni sistem obrazovanja, povećane zarade prosvjetnim radnicima, izgrađena nova škola u Golubovcima, te novi vrtići u Zagoriču, Starom aerodromu, Tuzima, Rožajama i Bloku VI.  I ostaću upamćen da sam, naravno zajedno sa prethodnom Vladom, započeo najveći investicioni ciklus u obrazovanju ikada u okviru koga je vama ostavljeno na raspolaganje blizu 100 miliona za obrazovnu infrastrukturu, sa kojima vi očigledno ne znate što ćete“.

Šehović je, govoreći i o Fakultetu za crnogorski jezik i književnost, konstatovao da je pristup resornog ministarstva prema ovom fakultetu do sada bio potpuno diskriminatoran, jer samo ovom fakultetu u čitavoj Crnoj Gori nijesu neko vrijeme uplaćivana sredstva, a koja su bila zakonska obaveza. Takođe, Šehović je dodao da nije tačno da su izmirene sve obaveze prema ovom fakultetu, jer obaveze za mart mjesec do jutros nijesu bile ispunjene. „Obračun sa FCJK bi bio obračun sa zdravim razumom, crnogorskim jezikom, kulturom i identitetom, odnosno bio bi obračun sa građanskom većinskom Crnom Gorom. Riječju: sa Crnom Gorom.“