Šehović: Cetinjani su ovoj vlasti trn oku jer su 4. i 5. septembra odbranili dostojanstvo Crne Gore

Poslanik Socijaldemokrata dr Damir Šehović je govoreći o predlogu za pokretanje postupka oko utvrđivanja činjenica o tome da li je predsjednik Crne Gore prekršio Ustav tokom događaja na Cetinju kazao da je ova vlast 5. septembra izvršila svojevrsni „desant na Cetinje“ samo zato što su joj Cetinjani trn u oku jer su ponosno i prkosno 4. i 5. septembra odbranili dostojanstvo i ugled Crne Gore, kao i njen građanski i sekularni karakter.

„Tih dana kada je napadnto Cetinje nije prekršio Ustav predsjednik države, nego predsjendik Vlade, koji je po sopstvenom priznanju, izdavao naređenja policiji, iako mu ta nadležnost ni po Ustavu ni po zakonu ne pripada. I ne samo da je očigledno izašao iz okvira svoje nadležnosti, nego je, da bi opravdao neprimjerenu, da ne kažem sramni napad na Cetinje, izmislio da je na policiju bačen Molotovljev koktel“, saopštio je Šehović.

Zato se, po riječima Šehovića, i danas, nakon gotovo tri mjeseca od tih nemilih scena, građanska Crna Gora i dalje stidi tuđe sramote.

„Sramote onih koji su se drznuli da udare na Cetinje i Cetinjane samo zato što nijesu htjeli ponizno da kleknu pred onima kojima ova vlast od prvog dana bezpogovorno služi. Dakle, da budem dokraja otvoren. Nije ovdje problem ni Aleksandar Vučić, ni velikodržavne ambicije Srbije koja u kontinuitetu pokušava da Crnu Goru uključi u svoju orbitu, koju danas nazivamo „srpskim svetom“. Ali jeste problem u političkom smislu sluganska vlast koja je svjesno pristala da trguje crnogorskim nacionalnim interesima, da ih baci pod noge, da dovede u pitanje i glave više hiljada ljudi koji su ponosno stajali na Belvederu, da bi simbolički pružili otpor tihoj okupaciji države. Na sreću svih, tih dana na Cetinju glave nijesu pale, ali jesu njihove maske“, istakao je Šehović.

Šehović je dalje naveo da će Belveder i sva mladost koja je 4. septembra bila tamo, ostati upamćen kao simbol otpora klerikalizaciji i našeg društva, i poništavanju građanskog bića ove države.
„Pirova pobjeda koju je vlast ostvarila početkom septembra na Cetinju, ne znači kraj naše borbe za slobodu. Ali definitivno znači početak njihovog kraja. Početak kraja ovakve Vlade i većine koja je podržava, koja već godinu dana u svoje ime a za tuđ račun vrši vlast“, kazao je Šehović.

Šehović je pozvao predlagača inicijative da je povuče, i pozvao sve progresivne snage u Crnoj Gori da započnu dijalog oko datuma vanrednih parlamentarnih izbora i novog konceptra Vlade koja bi te izbore pripremila, jer bi, kako je kazao, Cetinjani rekli „Vakat je!“.