Šehović: Crna Gora i antifašizam danas pobjeđuju intelektom, umjesto puškom

“Priča o antifašizmu nije, kako vas pokušavaju ubijediti, tlapljenje o tome ko je na kojoj strani bio u drugom svjetskom ratu. Ne! Antifašizam današnjice je skup vrijednosti, način života, superiorni intelekt, koji nikada neće dati da se razmahnu mračne pretenzije, koje se ciklično obnavljaju i koje su sada, nažalost, dobile priliku da dijelom pređu u državnu politiku.” To je saopštio lider Socijaldemokrata dr Damir Šehović povodom proslave 13. jula, Dana državnosti. Čestitku šaljemo integralno:

***

Uvaženi građani Crne Gore,
Trinaesti jul se, kako nit koja drži čitavu strukturu naše istorije, provlači od prađedova do danas, dajući nam tako potku za snaženje državnosti i nezavisnosti Crne Gore. To je datum koji u sebi sabira najveće pobjede: političku 1878. dobijanjem države i ideološku 1941. pokretanjem opštenaordnog ustanka protiv fašizma. To je dan koji nas podsjeća na ispravnost naše iskonske želje da budemo svoji na svome, kako bismo mogli da gradimo zemlju slobodnu od nacionalizma, šovinizma i fašizma. 
Istorija je pokazala ispravnost takvih odluka i činjenicu da smo tada, kao i sad, u Crnoj Gori u odsudnim momentima birali pravu stranu i civilizacijske vrijednosti savremenog svijeta. Upravo zato što istorija Crne Gore nije obilovala materijalnim bogatstvima, ali jeste hrabrošću i mudrošću da se nađemo na pravoj strani istorije, svaki pokušaj revizionizma onoga što je naše jedino blago i suština – duhovno, istorijsko i kulturno nasljeđe, uvijek će biti strogo sankcionisan od strane građana.

I danas se vode bitke na sličnim frontovima, ali onako kako dolikuje savremenom momentu: intelektom i dostojanstvom, umjesto puškom. Jer nije, uvaženi građani, priča o državnosti Crne Gore i priča o fašizmu i antifašizmu u vremenu četnika i partizana. Današnji fašizam je na političkoj sceni, na kojoj se rehabilituju oni koje je istorija poslala na smetlište; današnji fašizam je u relativizaciji najgorih zločina koji su se dogodili na ovim prostorima; on je u grafitima kojima se poziva na linč sugrađana druge vjere ili nacije. On je oko nas… u komšiluku, na televiziji, za govornicom. 

I zato priča o antifašizmu nije, kako vas pokušavaju ubijediti, tlapljenje o tome ko je na kojoj strani bio u drugom svjetskom ratu. Ne! Antifašizam današnjice je skup vrijednosti, način života, superiorni intelekt, koji nikada neće dati da se razmahnu gorenavedene mračne pretenzije, koje se ciklično obnavljaju i koje su sada, nažalost, dobile priliku da dijelom pređu u državnu politiku.

Svako ko ne poznaje istoriju, biće osuđen da ponavlja greške. Zato moramo biti svjesni svoje uloge u istorijskim procesima, kako Crna Gora ne bi dozvolila da poklekne pred onim ideologijama kojima je prije puno decenija rekla gdje im je mjesto, te da bi sačuvala državnost i suštinsku nezavisnost koje joj se, kako onda tako i danas, pokušavaju osporiti.

Za sve oni koji su ginuli da bismo mi danas imali slobodnu, antifašističku državu, i za sve one kojima tek treba da obezbijedimo miran san i dostojanstvenu budućnost rame uz rame sa razvijenim zemljama svijeta, srećan vam Dan državnosti i dan opštenarodnog ustanka protiv okupatora!

Dr Damir Šehović,

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *