Šehović-Gandel: Crna Gora mora imati stabilnu i jasno evropski i evroatlantski orijentisanu Vladu

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore, Damir Šehović, primio je ambasadora Slovačke u Crnoj Gori Nj.E. Borisa Gandela sa kojim je razgovarao o političkoj situaciji u Crnoj Gori, ali i aktuelnim dešavanjima u Evropi.

Šehović je rekao da politička nestabilnost u Crnoj Gori, imajući u vidu rasplet događaja u Evropi, izaziva dodatnu zabrinutost i upućuje na što hitniju potrebu izlaska iz krize. „Crna Gora, u vremenu kada se čitava Evropa suočava sa ozbiljnim bezbjednosnim izazovima, mora imati stabilnu i jasno evropski i evroatlantski orijentisanu Vladu, te da oko tih evropskih i evroatlantskih, odnosno civilizacijskih vrijednosti nije poželjno praviti trule kompromise koji bi se Crnoj Gori mogli vratiti kao bumerang. Posebno ne u ovom bezbjednosno osjetljivom trenutku. Po pitanju aktuelnih događaja i rata u Ukrajini, čvrsto vjerujem da Evropa mora imati jedinstven i jasan stav, te da Crna Gora ne smije sebi dozvoliti da, kao što je to slučaj sa odlazećom Vladom, ne sprovodi dosljedno politiku koju sprovode naši međunarodni partneri iz EU i NATO“, rekao je Šehović.

Ambasador Gandel je, izražavajući zahvalnost za susret, istakao da se Evropa danas suočava sa brojnim izazovima, te da Crna Gora, kao država kandidat za članstvo u EU i punopravna članica NATO-a, treba da svoju politiku usklađuje sa međunarodnim partnerima. „Stoga vjerujem da nova Vlada zaista mora imati jasno evropsko i evroatlantsko opredjeljenje, jasne stavove povodom nekih ključnih pitanja, te da ona mora pokazati jasne i iskrene namjere da nastavi reforme u pregovaračkom procesu sa EU. Trenutna društveno-politička kriza u kojoj se Crna Gora nalazi predstavlja razlog za zabrinutost i potrebno je, u što kraćem roku, doći do njenog razrješenja i povratka stabilnosti“, rekao je Gandel.

Šehović je zahvalio Gandelu na tradicionalno dobrim odnosima dvije države i podršci koju Crna Gora dobija od Slovačke, izražavajući uvjerenje da će Crna Gora, u što kraćem vremenskom roku, dobiti novu, u potpunosti evropski i evroatlantski opredijeljenu Vladu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *