Šehović i Muler: Prekinuti paralizu sistema

Potrebno je što prije prekinuti paralizu sistema u Crnoj Gori, uključujući blokadu rada Skupštine, budući da se blokadom rada institucija svaki problem samo usložnjava, zaključak je sastanka predsjednika SD dr Damira Šehovića sa ambasadorom Austrije u Crnoj Gori Nj. E. dr Karlom Mulerom. Šehović je dodao da će se, ako Demokratski front ne odblokira Parlament, naći će način da se izađe iz pozicije u kojoj jedna politička grupacija drži u zarobljeništvu cijeli zakonodavni dom, zarad ispunjenja svojih političkih ciljeva.

Ambasador je naglasio da se promjene na političkoj sceni, uključujući parlamentarne, dešavaju svuda, te da rad institucija treba da prati ta dešavanja. On je takođe rekao da je optimista po pitanju nalaženja kompromisa kojim bi se deblokirao rad u mnogim djelovima javnog sektora.

Šehović je istakao da se nakon prethodne vlade Crna Gora suočila sa jednom od najvećih kriza od uvođenja višestranačkog sistema, u kojoj je blokirana i zakonodavna i izvršna i sudska vlast. Izbori su, kako je rekao, najčistije rješenje, ali da su, budući da je njih potrebno pripremiti, Socijaldemokrate od početka bile spremne i na druge opcije, uključujući manjinsku vladu, koja bi morala biti okupljena oko jasne politicke i programske platforme, sa jasnim evropskim i evroatlantskim opredjeljenjem.

Šehovi je rekao da je, ako se postigne saglasnost evropske vrijednosne većine, tu vladu potrebno formirati u najskorijem roku, zarad društvene i političke stabilnosti, a posebno imajući u vidu potencijalne bezbjednosne izazove koji mogu nastati nakon dešavanja u Ukrajini.

Sagovornici su se složili da je državu što prije potrebno vratiti na stabilan i proevropski spoljni kurs, kakav bi trebalo da ima zemlja kandidat za EU članstvo i članica NATO-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *