Šehović: Iniciraćemo brisanje spornog člana Zakona o radu i obavijestiti međunarodne partnere

Odredbe u Zakonu o radu kojima je smanjena granica za odlazak u penziju, a koje su praktično “krijući” izmijenjene i usvojene, bez prethodnih analiza, bez javne rasprave i bez dogovora sa socijalnim partnerima, ali sa ogromnim neočekivanim posljedicama po nedužne ljude kojih se to tiče, treba izbrisati prije nego što ostave brojne negativne posljedice po društvo. Zato će SD predložiti izmjene Zakona o radu kako bismo izbrisali tu odredbu, i tražiće da se po hitnom (skraćenom) postupku vrati rješenje koje je bilo u zakonu i koje je nastalo kao rezultat dogovora socijalnih partnera.

Naime, naprasno smanjenje starosne granice za obavezan odlazak u penziju može izazvati brojne probleme.

U školstvu se bez dogovora sa nastavnicima i Sindikatom javlja problem zaključenja ocjena i regularnog završetka nastavne godine. Sa druge strane će građani, koji su ni krivi ni duzni pogođeni ovakvom iznenadnom odredbom, a koji su praktično “juče” saznali da po sili zakona moraju u penziju, biti dovedeni u veoma nezavidnu socijalnu situaciju jer će im visina penzije biti znatno niža od dosadašnje zarade. To znači da će imati niža primanja, a time i značajne neočekivane finansijske probleme u poštovanju svojih finansijskih obaveza. Dovesti nedužne ljude na ovakav način pred svršen čin, a koji su žrtva očiglednog političkog obračuna sa Milivojem Katnićem i želje vladajuće većine da se po svaku cijenu specijalni tužilac penzioniše, u najmanju ruku je neprimjereno, i ukazuje na još jedno u nizu antisistemsko rješenje za kojim se pribjeglo zbog vođenja tzv. “ličnih ratova” pojedinaca iz vlasti.

I pored sugestija Venecijanske komisije da se zakoni ne smiju mijenjati zarad jednog čovjeka, ovakvim potezima se pokazuje skandalozan nivo neodgovornosti, koji će se, još jednom, obiti o glavu cijelom društvu. Zato ćemo pored izmjena Zakona o svemu ovome obavijestiti i naše međunarodne partnere, od kojih očekujemo reakciju.