ŠEHOVIĆ INICIRAO KONTROLNO SASLUŠANJE SPAJIĆA U VEZI SA SPORNIM ZADUŽENJEM!

Dr Damir Šehović, poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet zatražio je danas od predsjednika Odbora održavanje sjednice, u cilju donošenja odluke o kontrolnom saslušanju ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, a povodom brojnih nejasnoća i kontroverzi u vezi sa rekordnim tajnim zaduženjem od 750 miliona eura.  

Šehović je u incijativi naglasio da je javnost u vezi sa emisijom obveznica, koja je po priznanju predsjednika Vlade izvršena „tajno ali organizovano“, ostala uskraćena za brojne informacije. Da je to tako, najbolje potvrđuje podatak da je javnost o najvećem pojedinačnom zaduženju u poslednje vrijeme, koje je na nivou od oko jedne četvrtine ukupnog javnog duga, prvu zvaničnu informaciju dobila naknadno, nezvanično, putem tvitera.

Ostalo je i nejasno kako je i na osnovu kojih činjenica, nova 42. Vlada uspjela da u rekordnom roku, u trećem danu svog mandata, zaduži državu za 750 miliona eura, a da prethodno, po sopstvenom i više puta izrečenom priznanju od strane premijera, a poslenji put prilikom obrazlaganja Programa rada Vlade u Skupštini Crne Gore, samo nekoliko dana prije realizacije sporne tajne emisije, nije imala nikakvih relevantnih informacija na osnovu kojih bi dobila realnu sliku o stanju ekonomije. Javnost, kako je naglasio Šehović, još uvijek nije dobila odgovor kako je moguće da se bez relevatnih podataka donese odluka o zaduženju od 750 miliona eura, kada niti jedan zvaničan Vladin dokument ne ukazuje na tolika nedostajuća sredstva.

Takođe, naglašeno je i da je nejasno zašto su premijer i ministar finansija i socijalnog staranja doveli u zabludu sve poslanike, a time posredno unizili čitav Parlament, na način što niti jednom u svojim brojnim javnim nastupima nijesu uopšte ukazali na potrebu zaduženja u realizovanom iznosu.

Potrebno je takođe razjasniti da li su lica koja su učestvovala u pripremi i realizaciji emisije imala ovlašćenja da učestvuju u pomenutim radnjama.

Dodatno nepovjerenje je izazvano kontroverzama koje su pratile materijal o zaduživanju, koji je šefovima poslaničkih klubova dostavljen na njihov zahtjev, a koji osim značajnih materijalnih grešaka koje su kasnije od strane generalnog sekretara Vlade pravdane tehničkim propustima, otvara i brojna druga pitanja na koja ni poslanici, a ni cjelokupna javnost još uvijek nijesu dobili odgovore. Ovo iz razloga što je materijal koji je proslijeđen Parlamentu nepotpun, jer ne sadrži Informaciju o polaznim osnovama za realizaciju emisije obveznica koje će biti izdate/emitovane na međunarodnom tržištu u 2020. godini ili 2021. godini, na osnovu koje je inače realizovan čitav posao, ali ni prateće Vladine odluke, zaključke, zapisnike sa sjednica Vlade i radnih tijela, a posebno odgovarajuće ugovore koji su potpisani sa pravnim i fizičkim licima angažovanih tokom realizacije sporne, tajne emisije.

Šehović je, s obzirom da je riječ o javnom interesu, izrazio očekivanje da će odluka o saslušanju biti donijeta jednoglasno.