Šehović: Izmjenama Opšeg zakona o obrazovanju se vrši do sada neviđena “čistka”

Predsjednik odbora nadležnog za prosvjetu dr Damir Šehović saopštio je tokom rasprave o izmjenama Opšteg zakona o obrazovanju da se njima vrši do sad neviđena “čistka” više stotina, pa i do hiljadu nepodobnih ljudi iz obrazovanja. Takođe, naglasio je da je namjerno izbjegnuta javna rasprava u vezi sa ovako važnim zakonom. Naime, ove izmjene, između ostalog, podrazumijevaju reizbor svih direktora i pomoćnika direktora, ali i školskih odbora u roku od jednog odnosno dva mjeseca od usvajanja zakona.

“Ovim zakonom vršite klasičan revanšizam po političkom, a plašimo se i nacionalnom ključu. A ako bih htio da budem politički maliciozan, kazao bih da zakon predlažete da biste namjerno razorili komplatan prosvjetni resor, koji predstavlja stub svakog pa i našeg društva. Promjene u svakom pa i u ovom sistemu su dobrodošle, baš kao i njegovo unaprjeđenje u kadrovskom i svakom drugom smislu, ali satiranje institucija nije. Zato je ovaj predlog, za kakvim niko nikad nije posezao, apsolutno neprihvatljiv, zbog čega i očekujem da se naši međunarodni partneri uključe, na identičan način na koji su to učinili kada je riječ o izmjenama zakona o državnim službenicima i namještenicima i tužilačkim zakonima”.

Šehović je takođe napomenuo da vlast ovim izmjenama nije promijenila ono zbog čega je kritikovala prethodnu – način izbora direktora, već je samo otvorila sebi mogućnost da odjednom smijeni sve u obrazovnom sistemu, i da dovede na stotine i stotine novih i “podobnih”.

“Drugim riječima, nikad jasnije nijeste pokazali da vama nije cilj da unaprijedite sistem, nego da ispunite političke zadatke za koje ste donedavno optuživali bivšu vlast i to na najbrutalniji način”, rekao je Šehović.

Preciznije, reizbor svih direktora škola, kojih ima preko 200, planiran je već mjesec dana po usvajanju Izmjena, a reizbor svih pomoćnika kojih takođe ima više stotina planiran je dva mjeseca po usvajanju Izmjena. Osim toga, planiran je reizbor svih školskih odbora u kojima sjede i predstavnici roditelja i zaposlenih. Na kraju, vladajuća većina je, kako naglašava Šehović, po ovako važnom zakonu izbjegla bilo kakvu javnu raspravu, a nije konsultovala ni sindikat, strukovna udruženja, kao ni nevladine organizacije, čime je jasno pokazala prave skrivene, a tako očigledne namjere.