Šehović: Napravljena je zbrka u javnim finansijama

Vlada je za svega pola godine napravila antisistem odnosno pravu zbrku u javnim finansijama, a u skladu sa sugestijama privrednog sektora bi trebalo da odustane od ovolikog povećanja akciza, budući da je i prethodno bilo sličnih pokušaja koji nijesu imali očekivani epilog. Pritom, ispada da je oporezivanje slatkiša i posezanje za najvećim pojedinačnim zaduženjem u našoj istoriji faktički jedini reformski domet predloženog budžeta. To je na današnjoj skupštinskoj raspravi o budžetu za 2021. godinu poručio poslanik Socijaldemokrata dr Damir Šehović. On je pitao i zašto su za 24 miliona porasli troškovi za bruto zarade i zašto su velika sredstva opredijeljena za ugovore o djelu, ako je već Vlada uporno najavljivala racionalizaciju javne uprave.

Šehović je rekao i da je jasno da Budžet ne nudi sistemska već parcijalna rješenja. Tako, na primjer, u njemu nema naznaka nove ekonomske politike koja je na sva zvona najavljivana niti značajnijih novih kapitalnih projekata, ali ni novih ideja oko obračuna sa sivom ekonomijom, poreskim dugom, strukturnim problemima ili novom razvojnom modelu.

Dodao je i da je Crna Gora vjerovatno jedina zemlja na svijetu koja je usred godine promijenila strukturu Budžeta, odnosno sa linijskog prešla na programski budžet, uz brzinske obuke službenika zaduženih za finansije. Šehović je naglasio i da se po prvi put u našoj istoriji dešava da se o Budžetu raspravlja krajem maja iste godine na koju se on i odnosi, posebno ako se ima u vidu da Skupštini nije dostavljen izvještaj kako su u prvoj polovini godine sredstva raspoređivana.

On se na kraju osvrnuo na Budžet sa prihodne strane, rekavši da je nerealan u više segmenata. Naime, turistička privreda ocijenila je nerealnim očekivanja da će se ostvariti 65% prihoda iz rekordne turističke sezone iz 2019. u momentu kad ne funkcioniše Montenegro Airlines, a novoosnovani ToMontenegro postoji i dalje samo na papiru iako je sezona počela. Takođe, Vlada planira da prihoduje 40 miliona eura od nelegalno stečene imovine, iako ni slovo o novom zakonu iz ove oblasti nemamo. „Zato je Budžet i nerealan i bezličan“, zaključio je Šehović.