Šehović: Ne pristajemo da, zarad funkcija, državni interes podredimo političkoj agendi SNP-a

„Crna Gora mora dobiti jasno opredijeljenu evropsku i evroatlantsku Vladu koja ne smije biti plod trulih kompromisa i popuštanja pod uticajima pro-ruskog, anti-NATO SNP-a. Socijaldemokrate su u kompletnom procesu oko formiranja manjinske Vlade imale krajnje konstruktivnu ulogu i pokazale spremnost za postizanjem kompromisa, ali što se nas tiče, kompromisa sa državnim interesima nije bilo i neće ga biti. Mi ne pristajemo da, zarad funkcija po dubini i širini, državni interes podredimo političkoj agendi SNP-a “, saopštio je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović na sastanku sa ambasadorkom Bugarske u Crnoj Gori, Nj. E. Meglenom Plugčievom.

Šehović je ponovio stav da se Socijaldemokrate nikad nijesu protivile učešću SNP-a u vlasti, ali da ta partija nikad neće dozvoliti da je neko ucjenjuje, a pogotovo oni koji su na svakoj istorijskoj raskrsnici izabrali pogrešno skretanje. „Nijesmo, dakle, spremni da podržimo Vladu u kojoj će SNP sa svojim svjetonazorima imati dominantnu ulogu i nijesmo spremni da budemo dio parlamentarne većine koja će mjesto predsjednika Parlamenta dati anti-NATO partiji. Nuđene su nam brojne funkcije, da smo htjeli da trgujemo imali smo čime, ali za nas Crna Gora i njen interes nijesu na prodaju“, rekao je
Šehović.

On je istakao zabrinutost da nova Vlada, koncipirana ovako kako se najavljuje,
pretenduje da bude još gora od Vlade Zdravka Krivokapića. „Nijesmo rušili Vladu Zdravka Krivokapića da bismo dobili Vladu Vladimira Jokovića, odnosno Aleksandra Vučića. Nijesmo rušili prethodnu Vladu da bismo sada dobili Vladu u kojoj će tek proruski kadrovi biti dominantni i donositi odluke. Nijesmo rušili Krivokapićevu Vladu da bismo se, kako Joković reče, vratili na put politike Momira Bulatovića sa kojim je ova država raskrstila još u prošlom milenijumu“, rekao je Šehović.

Ambasadorka Bugarske, Nj. E Meglena Plugčieva, izrazila je zabrinutost usljed
činjenice da Parlament ne funkcioniše toliko dugo vremena, te da je nemoguće usvojiti zakone kojima bi se obezbijedila pomoć građanima i privredi u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji, ističući važnost da Crna Gora dobije Vladu koja će imati jasno opredjeljenje kada su sva važna pitanja na dnevnom redu i koja će, bez izuzetka, sprovoditi politiku u skladu sa politikom NATO-a čiji je Crna Gora punopravan član, ali i sa politikom EU s obzirom na to da je naša država kandidat za članstvo. „Od ključne je važnosti, prije svega zbog vas, da ispunjavate sve obaveze koje se nalaze pred Crnom Gorom. Sada
je veoma važno da svi mi, a članice NATO-a pogotovo, imaju jedinstvenu vanjsku politiku, pogotovo kada je u pitanju bezbjednosna situacija u Evropi. Važno je da Crna Gora nastavi sa reformama za šta je, vjerujem, potrebna jasno opredijeljena pro- evropska većina i jasno koncipirana pro-evropska Vlada. Nadam se da će Crna Gora dobiti takvu Vladu“, rekla je Plugčieva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *