Šehović: Nećemo dozvoliti zloupotrebu podataka na popisu, ne vjerujem da je mjesec dana dovoljno za dogovor o kontroli

Sumnjamo da se sprema zloupotreba podataka na popisu, te da parlamentarna većina tu vidi šansu za svojevrstan etnički inženjering, kako bi se napravile ustavne promjene, a to bi bio, kako kaže, svilen gajtan za građansku Crnu Goru i to neće dozvoliti, poručio je lider Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović gostujući u emisiji Link na TVCG.

Šehović ističe da nijesu protiv popisa, ali imaju problem sa zloupotrebom ovog statističkog procesa u druge svrhe i sumnjaju da se to sprema, zbog čega su i tražili njegovo odgađanje. Smatra da mjesec dana, ukoliko i dođe do odlaganja, neće biti dovoljno da se postigne politički dogovor i uspostavi potpuna kontrola nad ovim složenim procesom.

Kako je Šehović, istakao gostujuću u emisiji “Link”, jako je loše što se politizovao čitav proces i to su kao stranka predlaganjem amandmana probali da izbjegnu, tražeći brisanje spornih pitanja o naciji i vjeri, što je inače praksa u pojedinim evropskim i svjetskim zemljama.

“Ti predlozi nijesu prihvaćeni i danas smo došli u situaciju da ne postoje ni kadrovski, ni tehnički, ni politički uslovi za održavanje popisa. Kadrovski u smislu da je nedovoljan broj popisivača, neadekvatno pripremljeni instruktori, kašnjenje u obuci. U tehničkom dijelu nedostaci su sa neadekvatnim odabirom prostorija za čuvanje materijala u nekim opštinama, na šta je Monstat i upozoren. Kasnilo se sa izradom podzakonskih akata koji su morali biti gotovi nekoliko mjeseci prije popisa. Nije pravno uređen ni način rada i funkcionisanja popisnih komisija. Što se tiče političkih uslova u toku je brutalna kampanja koja se vodi iz nama susjedne države, nemamo vladu, nemamo parlament. Sve je to školski primjer ambijenta u kojem popis ne treba održati”, naglasio je Šehović.

Izjavu mandatara Milojka Spajića o odgađanju popisa tumači ako potvrdu svakog njihovog argumenta, a misli i da mjesec dana nije dovoljno da se postigne dogovor.

“Spremni smo da razgovaramo sa kim treba i da pružimo ruku da se napravi kredibilan ambijent za popis. Ali za mjesec dana napraviti kontrolu čitavog procesa, postići konsenzus oko popisivača, kontrolora za unos podataka i obrade podataka. Je li dovoljan mjesec i za eksterni monitoring i da se napravi softversko rješenje koje bi svakom građaninu omogućilo da provjeri da li su podaci koje je dao unijeti kao takvi u bazu podataka”, navodi Šehović.

Suština je, kaže on, da opozicija ne izmišlja toplu vodu i ne traži ništa više od onoga što je tadašnja opozicija sa dašnja vlast tražila 2011. godine, a mi kao tadašnja vlast to prihvatili. Smatra da je dogovor moguć ako su iskrene namjere, pri tome smatra da se do njega ne može doći za mjesec dana.

Napominje da mora prestati kampanja iz nama susjednih dražva i pojedinih vjerskih zajednica. Kaže da je predsjednik SNS juče oganizavao sastanak sa crnogorskim studentima i poručio im da ako dostave popisnicu sa željenim izjašnjenjem mogu da ostvare besplatno školovanje.

“Je li to ambijent za održavanje popisa”, zapitao je Šehović.

Što se tiče ekspozea novog premijera Milojka Spajića, predsjednik SD-a kaže da nije pretjerano zainteresovan ne vjeruje da će biti sproveden. Kazao je da SD neće podržati 44. Vladu, zbog karaktera te vlade i većine koja je bira, jer ih ne smatra istinski niti evropskom niti evroatlanskom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *