Šehović: Nećemo odustati od građanske Crne Gore, vratićemo je na put zajedništva i EU integracija

Crna Gora se nalazi u najvećoj političkoj i društvenoj neizvjesnosti u poslednjih nekoliko decenija, koja je proizvod ne samo nezrelosti aktuelne vladajuće elite, već nerijetko i njenih loših namjera, riječi su kojima je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SDCG) Damir Šehović, započeo obraćanje građankama i građanima, u kojem je sumirao godinu na izmaku, ali i čestitao predstojeće praznike.

“Takav ambijent nas je nakon više nego očiglednog gubitka političkog, ako hoćete i civilizacijskog kompasa 2020. godine, sasvim očekivano doveo kako do nazadovanja na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji i blokade gotovo svih značajnijih institucija države, tako i kreirao atmosferu koja nas umjesto fokusiranja na životne teme, stalno vraća na nacionalna i vjerska prebrojavanja i postrojavanja i grubo falsifikovanje nespornih istorijskih činjenica”, istakao je Šehović.

On je u obraćanju podsjetio na važnost prepoznavanja loših odluka, ali i na napore koje, čine proevropske političke snage da, kako je istakao, “Crnu Goru vrate na ispravan put zajedništva i EU integracije”.

“Baš zato cijenim potrebnim da u momentima kada sumiramo utiske podsjetim na važnost prepoznavanja takvih loših politika, koje su nas dovele do produbljavanja podjela, ali i na istinske napore nas koji radimo sve da Crnu Goru vratimo na put zajedništva i evropskih integracija”, naglasio je Šehović.

Socijaldemokrate su, kako je istakao, prethodne dvije i po godine bile ne samo dosljedni čuvari nacionalnih interesa, već i, “jedini i najglasniji kritičari obje pale vlade, koje su dovele do blokade sistema, ali i do vrijednosnog posrnuća kakvo odavno na ovim prostorima nije viđeno”.

“Ipak, mi nikad nijesmo birali lakši put, pa tako ni isključivu politiku kritike, već smo paralelno činili onoliko koliko smo mogli da popravimo stvari. Veće pripravničke naknade, veći studentski krediti i stipendije, veće najniže penzije, niže akcize na gorivo, niže cijene hljeba, definisanje proizvoda čije će se cijene ograničiti posebnim zakonom, insistiranje na programu subvencija za privredne subjekte, i još mnogo toga predstavlja naš konkretan doprinos, nasuprot i ovogodišnjem populističkom utrkivanju određenih političkih subjekata da neodrživim i nesistemskim predlozima dodatno oslabe ionako krhku finansijsku stabilnost”, podsjetio je Šehović na inicijative SD-a koje su se ticale poboljšanja životnog standarda građana, ali ujedno vodeći računa o finansijskoj stabilnosti i održivosti navedenih mjera.

Predsjednik SD-a osvrnuo se na djelovanje poslaničkog kluba Socijaldemokrata, ali i na podršku vaninstitucionalnoj borbi, odnosno aktuelnim protestima.

“Mi smo dakle kritikovali, ali smo se i bavili svojim poslom. Nijesmo bojkotovali Skupštinu, ali smo se odlučili da djelujemo i van nje, pružajući iskrenu podršku “IMA NAS” veličanstvenim skupovima. I vjerujem da se niti u jednom segmentu nijesmo pokazali nedostojnim skupštinskih klupa i crnogorske politike, već naprotiv: u haosu koj je zavladao poslednjih godina sačuvali smo sopstvenu političku dosljednost uprkos poplavi nedosljednosti drugih”, naglasio je Šehović.

Šehović je poručio da bez obzira na sve aktuelne izazove, ipak ne treba odustajati od težnje da Crnu Goru učinimo boljim mjestom za život.

“Sasvim smo svjesni činjenice da, ako nas neodgovorna vlast gurne u probleme, nemamo ama baš nikakvog razloga da likujemo, jer svi mi živimo u ovoj zemlji. I to je ono što danas želim da poručim: bez obzira na izazove sa kojima se srijećemo svakog dana, bez obzira na katastrofalan javni diskurs i poruke podjela kojima svjedočimo, svi mi sa svim svojim različitostima i neslaganjima živimo u Crnoj Gori. I imamo obavezu da je učinimo dovoljno širokom za svakog. Jer, država nijesu političari, već ljudi, koji moraju imati mogućnost da rade koliko mogu, da bi nam svima bilo bolje. To je naš najmanji zajednički imenilac i jedini ispravan put. Sve ostalo je politikanstvo. U to ime želim svima srećnu Novu godinu i predstojeće praznike”, zaključio je Šehović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *