Šehović: Neophodne žene na mjestima odlučivanja, urgentno stati na put rodno zasnovanom nasilju

Uvažene građanke Crne Gore,
Za Socijaldemokrate antifašističke vrijednosti na kojima počiva savremena Crna Gora su neodvojive od feminističkih i pacifističkih. Bez slobodnih, nezavisnih, ekonomski osnaženih žena, koje su ravnopravni dio društva, nema suštinskog razvoja. Da u to istinski vjerujemo, pokazali smo imenovanjem novog rukovodstva Partije, u kojem se nalaze žene.

Kako sad tako i ranije, od samog osnivanja, bili smo iskreni borci za pravo žene na sopstveni izbor, ma kakav taj izbor bio: posao, djeca i porodica, oboje, ili pak nešto četvrto. To najbolje znaju naše saborkinje iz Foruma žena Socijaldemokrata.

Ipak, borba za punu ravnopravnost žena još uvijek traje, a zahtjevi su gotovo identični onima prije Drugog svjetskog rata. Još uvijek nemamo dovoljno žena na mjestima odlučivanja, još uvijek su manje plaćene od muškaraca, i trpe nasilje koje se nerijetko završava femicidom. Takvim užasnim posljedicama se zakonski, te aktivnostima unutar i van institucija, mora urgentno stati na put. Socijaldemokrate tome daju puni doprinos i stoje na raspolaganju za svaki vid partnerstva kada je riječ o ovoj temi.

Na kraju, ali ne manje važno: države koje su vodile ili vode žene, a nije ih nažalost previše, najčešće su se pokazivale posebno prosperitetnim, i to nikako nije slučajnost. Upravo zato obaveza nam je da ne samo formalno otvorimo mogućnost za učešće žena u politici i državnim poslovima, već i suštinski, kroz učenje jednakoj preraspodjeli svakodnevnih poslova, čime bi žene najzad imale jednaku početnu poziciju kao i njihove kolege.

U to ime, svim građankama Crne Gore čestitam Međunarodni dan žena 8. mart, uvjeren da će svaki naredni dočekati sa više osvojenih prava, koja im niko ne daruje, već koja im po rođenju pripadaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *