Šehović: O lošim potezima ove Vlade bi se mogle knjige napisati

Potpredsjednik SD Damir Šehović je kazao da je o standardu građana ozbiljno i odgovorno govoriti na osnovu egzaktnih podataka, a ne bajki i pitkih obećanja kojima se građani obasipaju u poslednje vrijeme.

– Ti podaci su sledeći: na kraju oktobra 10.600 je više nezaposlenih u odnosu na isti period prošle godine (rast od čak 23,65 odsto); stopa nezaposlenosti je skoro 24 odsto (rast od 4,5 procentnih poena u odnosu na isti period prošle godine); cijene svih vrsta goriva su za godinu dana porasle preko 30 centi po litru, odnosno 30 odsto; cijene životnih namirnica su porasle 30-40 odsto a u nekim slučajevima i do 75 odsto; rast cijena goriva uticao je na rast cijena brojnih roba i usluga. Prema tome, standard značajnog broja građana je danas mnogo slabiji nego prije godinu dana – pojasnio je Šehović.

Ako pogledamo stanje (ne)likvidnosti privrede, kako je kazao, onda imamo podatak da je u odnosu na oktobar prošle godine, broj blokiranih firmi i preduzetnika veći za 400 a iznos blokiranog duga za oko 150 miliona eura.

– Sa druge strane, kapitalni budžet nije realizovan ni 50 odsto od planiranog u ovoj godini, što govori o odnosu trenutne vlasti prema razvojnim projektima koji upravo donose dodatnu vrijednost za građane i utiču na poboljšanje njihovog životnog standarda – naveo je on.

Na pitanje o dobrim i lošim potezima je kazao da je teško naći potez koji predstavlja suštinski pomak.

– Ako je Vlada dobila ocjenu 2.28 od građana za njen (ne)rad, što je najlošija ocjena od kada se vrše slična ispitivanja javnog mnjenja; ako niti jedno ministartsvo nije dobilo ocjenu tri i više; ako je američka ambasada ocijenila rad Vlade na način da su konkretni rezultati uglavnom izostali; ako smo dobili najgori Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru dosad, gdje je konstatovana da Crna Gora stagnira, odnosno suštinski nazaduje; onda je teško pronaći neki potez Vlade koji predstavlja suštinski pomak. O njenim lošim potezima bi se mogle knjige napisati. Svakog dana nam priređuje po najmanje tri loša poteza. Ono što posebno zabrinjava je činjenica da Vlada konstantno svjesno atakuje na temeljne vrijednosti samosvjesne Crne Gore a to su njen građanski, sekularni i antifašistički karakter. Zato i ne čudi i veoma rad Vlade dobro oslikava upravo ocjena većine građana u navedenoj anketi koji su rekli da je Vlada amaterska, klerikalna i revanšistička – zaključio je Šehović.