Šehović: Opozicija da se okupi oko kandidata koji može da pobijedi, odluka DIK-a o Spajiću razumljiva, ali ne likujemo zbog toga

Socijaldemokrate od početka insistiraju na stavu koji je i jasan i logičan i državno odgovoran, budući da se snažno zalažemo da sve opozicione građanske i evropske političke strukture okupe oko kandidata koji može da pobijedi na predsjedničkim izborima, kako bi ta pobjeda označila početak političkog zaokreta u Crnoj Gori koji nam je nakon dvije i po godine političke agonije i razaranja države i društva kojoj svjedočimo više nego potreban, kazao je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović, gostujući u emsiji „Znam da znaš“ na Gradskoj televiziji.

On je ocijenio da, svako drugačije ponašanje u odnosu na to koje zagovaramo je naravno legitimno, ali nama nedovoljno politički razumljivo. Spajić je sopstvenim činjenjem sam sebe diskvalifikovao iz trke za predsjednika države, tako da zbog odluke Državne izborne komisije (DIK) ne likujemo, ali je razumijemo,

„Svako „strančarenje“ unutar opozicije u susret predsjedničkim izborima je nepotrebno, jer ne ide u prilog konačnom cilju, a to je pobjeda, u koju ako ne u prvom, a ono svakako u drugom krugu vjerujemo. Očekuje nas na tu temu još jedan završni razgovor na nivou lidera opozicionih partija u naredna dva dana, nakon čega ćemo saopštiti konačnu odluku, a SD će konačan stav formalizovati na sjednici Glavnog odbora zakazanoj za subotu“, saopštio je Šehović.

Govoreći o odluci DIK-a da odbije kandidaturu Milojka Spajića, Šehović je kazao da Spajić ne bi zbog takve odluke trebao da traga za krivcima niti u DIK-u niti u nadležnim državnim organima Srbije, niti u bilo kojoj političkoj partiji pojedinačno, budući da je on isključivi krivac zbog sopstvene eliminiacije iz izborne trke, budući da je jedino on odgovoran zbog toga što se kandidovao za predsjednika ove uprkos činjenici da je tuđu državu svojim potpisom priznao kao svoju.

Predsjednik SD-a je takođe istakao da izbori predstavljaju jedini, na Ustavu i zakonu zasnovan način za izlazak iz društveno-političkog tumaranja koje je od 2020. godine prisutno u Crnoj Gori.

„Dosta je bilo eksperimentisanja sa državom. Toga je svjesna i domaća i međunarodna javnost, tako da su izbori nužna posljedica političkog haosa koji je zaopčela Krivokapićeva a nastavila Abazovićeva Vlada, i kompletna parlamentarna većina, koja to više očigledno nije. Nastavak životarenja smijenje Vlade, koju po zvaničnim podacima podržava tek nešto iznad 2% naših građana je smiješan. Rekonstrukcija smijenjene Vlade bi bila komična, jer bi to bilo isto kao da pacijenta koji je preminuo nastavljate da ljekovima liječite. Dok bi izbor nove Vlade na osnovu neustavnog Zakona o predsjedniku bio primjer ne samo urušavanja pravnog poretka koji je kompletna domaća i međunarodna zajednica oštro i jasno osudila, nego i igranje sa zdravim razumom“, zaključio je Šehović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *