Šehović: Plaćanjem PDV-a po naplaćenoj realizaciji poboljšati likvidnost preduzeća

Socijaldemokrate Crne Gore (SD) su predložile dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), kojim malim i srednjim preduzećima suočenim sa problemom nelikvidnosti, a čiji ukupan godišnji promet nije veći od 2 miliona eura, omogućavaju lakše poslovanje, unaprjeđuju likvidnost i predstavljaju važan vid podrške u ovakvoj složenoj ekonomskoj situaciji, saopštio je poslanik SD Damir Šehović.

     „Postojeći sistem koji podrazumijeva obavezu preduzeća da uplaćuju PDV državi prije nego što naplate svoja potraživanja, zapravo znači da ista kratkoročno beskamatno finansiraju državni budžet, što ih, zbog nedostajućih sredstava, dovodi do apsurdne situacije da je dobar dio njih primoran da se zadužuje i da sebe nepotrebno izlaže visokom trošku kamate da bi kratkoročno finansirali budžet države“, ističe Šehović

     „Jedna od mjera koja bi značajno uticala na prevazilaženje tog problema koji je veoma izražen, što najbolje potvrđuje oko 18 hiljada blokiranih računa i oko 770 miliona duga na osnovu kojeg su blokirani računi, je promjena postojećeg modela naplate PDV-a, koji izuzetno destimulativno djeluje na poslovno okruženje. Usvajanjem zakona koji smo predložili otvorila bi se mogućnost privrednim subjektima koji to žele za prelazak na model plaćanja PDV-a po naplaćenoj a ne izdatoj fakturi, što i jeste praksa u najvećem broju evropskih ali i nekih nama susjednih država.

     „Obračun PDV-a po naplaćenoj realizaciji bi pomogao malim privrednim subjektima koji se suočavaju sa poteškoćama sa likvidnošću, odnosno sa neredovnim, odgođenim ili neizvršenim plaćanjima. Odnosno, ovaj sistem obračuna pogoduje onim privrednim subjektima koji kupcima odobravaju duže rokove plaćanja. Posebno bi pogodovalo preduzećima kod kojih se razlikuju rokovi plaćanja računa dobavljačima od rokova naplate računa od kupaca“, rekao je Šehović.

     On ističe da neprimjereno dugi rokovi plaćanja ili pak neplaćanje računa jesu problemi koji se novim konceptom naplate PDV-a umanjuju.

     „Ali taj problem, osim modelom naplate, treba rješavati i stvaranjem pretpostavki za primjenu propisa koji već postoje u našem pravnom sistemu, a kojim se regulišu rokovi izmirenja novčanih obaveza, jer isti predviđaju sankciju u vidu kazni za one koji zloupotrebljavaju značajan broj malih privrednih subjekata i pritiskaju ih neprimjereno dugim rokovima plaćanja, generišući na taj način dodatnu nelikvidnost u sistemu, zbog čega ćemo narednih dana predložiti izmjene i tog zakona“, zaključuje Šehović.