Šehović povodom 8. marta: Težimo izgradnji rodno inkluzivnijeg, sigurnijeg i pravednijeg društva

Međunarodni dan žena, 8. mart, prilika je da se prisjetimo svih žena koje su se borile za ravnopravnost i dostojanstvo, kao i da prepoznamo doprinos koji žene svakodnevno daju u našim zajednicama, saopštio je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD), Damir Šehović.

“Danas slavimo njihovu tihu borbu jer su one mijenjale istoriju i time postigle pomake na polju ravnopravnosti žena i muškaraca u svim sferama života”, naveo je Šehović.

Prema njegovim riječima iako su postignuti određeni pomaci u pogledu rodne ravnopravnosti, još uvijek postoje izazovi sa kojima se suočavaju žene u Crnoj Gori.

“Pravo na ravnopravno učešće žena i muškaraca u svim društvenim procesima i promjenama predstavlja jedno od temeljnih principa demokratskog upravljanja. Sa druge strane žene i u svijetu i u Crnoj Gori plaćaju cijenu za svoju političku i društvenu participaciju. Žene se i dalje suočavaju s diskriminacijom, isključenošću, uznemiravanjem, mizoginim i seksističkim napadima, seksualnim uznemiravanjima, mnoge i dalje trpe razne oblike nasilja, a to je nešto što kao društvo ne smijemo prihvatiti”, dodao je predsjednik SD-a.

Šehović je naglasio da je neophodno nastaviti rad na izgradnji rodno inkluzivnijeg, sigurnijeg i pravednijeg društva za sve sugrađanke i sugrađane, kao i na stvaranju jednakih mogućnosti i prava, ali i očuvanju stečenih.

“Misija Socijaldemokrata je usmjerena ka stvaranju okruženja u kojem će svi građani i građanke, bez obzira na bilo koje lično svojstvo, moći ravnopravno da uživaju ljudska prava, ostvaruju svoje pune potencijale i doprinose razvoju naše zemlje”, naveo je on.

Šehović je podsjetio na potrebu stvaranja sigurnijeg i pravednije društva za sve građanke i građane.

“Neka ovaj dan bude podsjetnik na to da svi zajedno treba da gradimo pošteno, pravedno i sigurno društvo, koje podstiče i ohrabruje svakog pojedinca, ali i omogućuje jednake uslove za rad i život, napredak i razvoj u skladu sa mogućnostima i bez obzira na bilo koju posebnost. U cilju borbe za socijalnu, političku i ekonomsku ravnopravnost polova koja još traje, prava na glas, bez povlačenja, ćutnje i skrivanja, želim vam srećan 8. mart”, zaključio je Šehović u čestitki upućnoj građankama povodom ovog međunarodnog praznika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *