ŠEHOVIĆ: PREMIJER PRIZNAO DA IZ ZADUŽENJA FINANSIRAJU TEKUĆU POTROŠNJU

Premijer Zdravko Krivokapić danas je na u obraćanju javnosti jasno saopštio da je rekordno zaduženje od 750 miliona najbolji potez Vlade, jer bez njega ne bi bilo ni plata ni penzija. Ministar finansija pak, je do sad govorio da to rekordno zaduženje ide isključivo na namirenje ranijih obaveza i razvojne projekte. Citat izjave ministra finansija Milojka Spajića: „Ništa od tog novca neće ići na potrošnju. Ništa! Taj novac će ići isključivo na budućnost Crne Gore i vraćanje kredita“. To je saopštio potpredsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović.

Šehović je dodao: “Upravo gorenavedeno potvrđuje ono što su Socijaldemokrate od početka tvrdile: Da je nečuveno da se Vlada tajno zaduži 750 miliona eura, 230 miliona eura više od potrebnog, a da pritom tri mjeseca nakon toga nemamo ni plan rada Vlade niti informacije na šta će tačno to ogromno zaduženje da bude usmjereno. Dakle, uvaženi građani, iz zaduženja za koje plaćamo nemale kamate, pa čak i potpuno nepotrebnu od preko 7 miliona eura godišnje zbog “viška” zaduženja od čak 230 miliona eura, ova vlada po tvrdnji  samog premijera isplaćuje vaše penzije i plate. Odnosno, Vlada se iz zaduženja igra Djeda mraza obećavajući razne socijalne servise”.

Kako dodaje Šehović, kada je riječ o potezima u oblasti socijale, sporno je što su diskriminatorni, socijalno nepravedni i što se oni u cjelini finansiraju iz zaduženja, te samim tim nijesu dugoročno održivi, dok Vlada na tome kupi političke poene. “Dodatno, Vlada je sve vrijeme i kad je ova, ali i brojne druge teme kontradiktorna. To je i pokazatelj da ona nema nikakav ozbiljan ekonomski plan niti ideju kako da u kasu usmjeri sredstva, već planira da na krilima suvog, u jednom dijelu i nepotrebnog zaduženja, vrši ovaj mandat”.

On zaključuje da privremeno finansiranje, na način na koji ga ova Vlada sprovodi, nije u granicama zakona kako kaže premijer, nego van granica zakona, tj. nezakonito.  “Nažalost, sve te kontradiktornosti koje svakog dana saopštavaju građanima na kraju će nažalost osjetiti jedino i isključivo: ti građani”.