Šehović: Priznavanje srebreničkog genocida linija između civilizacijskog i nazadnog

Priznavanje srebreničkog genocida je jedna od važnih linija razgraničenja između onog humanog, istinitog, ljudskog i civilizacijskog na jednoj strani, te retrogradnog, mračnog, lažnog i strašnog na drugoj. To je danas poručio predsjednik SD Damir Šehović, povodom obilježavanja 28 godina od genocida u Srebrenici.

“Mada bol onih koji su izgubili nekog svog nije time ništa manja, vjerujem da je najvažnije da im danas posaljemo poruku da su njihovih 8 372 djece, supružnika, roditelja, prijatelja i rođaka istorijski i vrijednosni kamen međaš za ove prostore i čitav svijet”, saopštio je on.

Oni su, po njegovim riječima, opomena na “pogrešne politike i njene jezive posljedice”, ali i, kaže, “putokaz za neko bolje vrijeme koje je pred nama”.

“Iskreno žalim što jedan dio onih koji kreiraju politiku u moje i vaše ime, ni nakon 28 godina nije do kraja usvojio te elementarne civilizacijske vrijednosti o kojima sam govorio, niti je do kraja naučio da je jedino istina temelj za nadgradnju države. Samoobmane se skupo plaćaju, posebno kad se sprovode u ime države”, dodao je Šehović.

Zaključio je porukom da se ne gubi nada da će doći dan kada će svaki kreator politike, svake države Regiona, “kleknuti pred srebreničkom i svakom drugom nevinom žrtvom ovih prostora, i u ime onih koje zastupa i generacija koje dolaze, ukazati poštovanje i zamoliti za oproštaj”.

“Isto kao što ne gubimo nadu da će svi oni koji nemaju prvo ljudske, a potom političke i svake druge širine za tako nešto, biti najzad poslati na smetlište istorije. Nema skuplje žrtve od života. Poklonimo se nevinima za najvišu žrtvu, za sve ono čemu su nas njome naučili, te za volju i hrabrost da se izborimo sa svakim ko njihovu žrtvu ne poštuje kako dolikuje”, zaključio je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *