Šehović: Prvo odgodite popis pa da razgovaramo oko kontrole, poziv MONSTAT-a dokaz da je spremana prevara

Nakon što nas duži vremenski period iz MONSTAT-a ubjeđuju da je prisustvo predstavnika opozicije u popisnim komisijama zakonski nemoguće, nakon što su nam govorili da proces mogu kontrolisati samo, na polju statistike jednako stručni ili stručniji od njih, te da to nijesu političari, nakon što su govorili da su mehanizmi kontrole nepotrebni, u toj ustanovi su, izgleda, doživjeli proviđenje. Nažalost, prekasno da bismo njihovu ponudu mogli tek tako blanko prihvatiti, saopštio je predsjednik SD-a, Damir Šehović. 

Kako je kazao, veoma je važno naglasiti, a to svjedoči njihovoj lošoj namjeri, da su dugo vremena iz MONSTAT-a ignorisali sve ove naše zahtjeve, tvrdeći da je sve u redu i da će popis biti realizovan sa nama ili bez nas. Sada, nedjelju dana pred početak popisa, nude ulazak opozicionih članova u popisne komisije, za šta su tvrdili da je nezakonito i nemoguće.

“Iako su tvrdili da je kompletna procedura depolitizovana, na kraju se pokazalo da su instruktori listom funkcioneri partija aktuelne vlasti i njihovi najbliži srodnici, te da je ista situacija i sa popisivačima. Kako su depolitizovali ovaj proces najbolje svjedoči podatak da se među licima koja bi da popisuju po Crnoj Gori nalaze i oni koji javno pozivaju na rat u odbranu Kosova. Bolje bi im bilo, pošto i to pominju u saopštenju, da zatraže bezbjednosnu procjenu građanki i građana kojima bi takav popisivač zakucao na vrata”, navodi Šehović.

On ističe da u prilog zahtjevu  SD-a, za odgađanjem popisa, ide i činjenica da su u nekim sredinama prekasno odabrani popisivači, te da je zato rečeno da će se oni obučavati 2 dana prije popisa. Dok ih u drugima nema dovoljan broj. Sa druge strane, definitivno je jasno da su popisne komisije u pojedinim opštinama nezakonito formirane, te da u jednom broju njih ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje popisa, što je i zvanično jedan broj predsjednika opština već potvrdio.

“U konačnom, građankama i građanima su prvo u javnosti prijetili kaznama za bojkot popisa. Kada su vidjeli da za tako nešto nemaju utemeljenje, o čemu je prethodnih dana riječ dala i pravnička struka, onda su pokušali da nam prodaju priču da će podatke nadomjestiti iz registara, što takođe nije moguće, jer da je to tako ne bismo ni morali sprovoditi popis”, ističe Šehović.

On naglašava da, sam poziv opoziciji da se ipak uključi u kontrolu čitavog procesa je svojevrsno priznanje da je popis zapravo pažljivo pripremana prevara, koja je zajedničkim djelovanjem opozicije i ostale zainteresovane javnosti potpuno razobličena. A čiji konačan cilj je promjena karaktera države, odnosno ukidanje ustavne kategorije o Crnoj Gori kao građanskom društvu.

“Imajući sve to u vidu, jedino za nas prihvatljivo rješenje jeste prvo donošenje odluke o odgađanju popisa zakazanog za 1. novembar, pa tek onda da sjednemo i dogovorimo se oko svih neophodnih kontrolnih mehanizama koji bi garantovali kredibilitet procesa, a kojih su se iz MONSTAT-a naprasno sjetili nedjelju dana pred održavanje popisa”, kazao je predsjednik SD-a.

U suprotnom, ocjenjuje, odluka koju smo donijeli o bojkotu ostaje na snazi, a kampanja koja treba da približi ljudima širom Crne Gore o kakvom fingiranom procesu je riječ će izvjesno biti veoma uspješno realizovana.

Šehović zaključuje da je to, očigledno postalo jasno i samom MONSTAT-u, ali i svima koji su učestvovali u osmišljavanju ovog prevarnog procesa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *