Šehović-Saracin: Izabrati sudije Ustavnog suda, Crna Gora da se hitno vrati na evropski kolosjek

Crna Gora u najkraćem mogućem roku mora naći održiv način za izlazak iz političke i institucijalne krize sa kojom se suočava, ali i za vraćanje na evropski kolosjek, a izbor sudija Ustavnog suda je osnovni preduslov kako za takav razvoj događaja, tako i za nesmetano odvijanje izbornih procesa koji se očekuju, zaključeno je na sastanku predsjednika Socijaldemokrata Crne Gore, Damira Šehovića i specijalnog izaslanika Vlade Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuela Saracina.

„Crna Gora se suočava sa najvećom krizom od obnove nezavisnosti na ovamo, zahvaljujući prije svega antievropskoj agendi aktuelne i prethodne Vlade, zbog čega je hitno potrebno izvršiti deblokadu Ustavnog suda, ali i organizovati prijevremene parlamentarne izbore, nakon kojih ćemo, vjerujemo, dobiti Vladu koja će istinski biti privržena evropskom i evroatlanstkom sistemu vrijednosti, te koja će zaustaviti dalje urušavanje temeljnih vrijednosti na kojima naše društvo počiva“, naveo je Šehović.

Predsjednik SD-a je takođe kazao da situacija u Crnoj Gori ima i širi, regionalni značaj, imajući u vidu konstantnu njenu izloženost malignim uticajima trećih strana poslednjih godina, zbog čega je prisustvo naših dokazanih međunarodnih partnera od posebno važnosti.

„Zato smo veoma zahvalni na dodatnoj pažnji i posvećenosti koju Njemačka pokazuje prema Crnoj Gori, ali i prema Zapadnom Balkanu u cjelini“, saopštio je Šehović.

Specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan je ponovio da je politička i ustavan kriza predstavlja prepreku za pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji.

„Zato očekujemo od svih parlamentarnih partija da pokažu potrebnu dozu političke zrelosti i odgovornosti, sa ciljem postizanja potrebnih dogovora kako o Ustavnom sudu, tako i o svim ostalim otvorenim pitanjima koja su u interesu evropske i evroatlantske budućnosti Crne Gore, kojoj je ubjedljiva većina njenih građana privržena“, kazao je Saracin.

Sasatnku Šehovića i Zaracina je prisustvovao i ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori gospodin Peter Felten, kao i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike u SD-u Miloš Đuričković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *