Šehović: Saradnjom građanskih snaga odgovoriti na nacionalizam i ekstremizam koji produkuje vlast

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović je za dnevni list Dan izjavio da je saradnja i kohezija građanskih snaga najbolji odgovor na ekstremizam i nacionalizam koji produkuje aktuelna vlast.

“Socijaldemokrate su se od početka djelovanja ove kleronacioanlističke vlade, uvidjevši činjenicu da je ona državu u rekordnom periodu uvela u ogromne probleme, zalagale upravo za saradnju i koheziju građanskih snaga. U kom formatu, to je otvoreno pitanje, ali je najvažnije da svi budemo spremni da stranačke interese stavimo po strani zarad spašavanja države od ekstremizma i nacionalizma. U tom smislu svaki građanski pokret i entitet u ovom momentu ne gledamo kao prijetnju, već mu se radujemo kao još jednom saborcu za prave vrijednosti”, konstatovao je Šehović.

Poslanik SD je podsjetio da vanredni izbori više nijesu pitanje mišljenja bilo koga,  već gorovo izvjesna realnost.

“Vanredni izbori vise nijesu ni pitanje mišljenja. Oni su gotovo izvjesni, u situaciji u kojoj vlada, koju bira Parlament, a koje je doživjela fijasko u djelovanju prethodnih godinu dana, nema podršku 2/3 poslnika parlamentarne većine”, navodi Šehović.

Na pitanje šta očekuje od narednog Izvještaja Evropske komisije, Šehović saopštava da ne želi da prejudicira zaključke Izvještaja.

“Ono što jeste činjenica da čak ni ova vlada lošh namjera nije u godinu dana uspjela da poništi sav onaj napredak na evropskom putu koji je postignut posljednjih godina. Ali bez sumnje jeste poljuljala određene pozicije, što je bilo jasno još kod reakcije Evrope na tužilačke zakone, ali i druge izmjene zakona, poput onog o državnim službenicima”, kaže Šehović.

Šehović na kraju dodaje da ova vlada sve radi “preko koljena”, uključujući sraman odnos prema prosvjeti, čistke u njoj, zdravstvu, socijali i drugim oblastima, nedostatak bilo kakve političke vizije ili projekata, te da nema sumnje da će sve ovo neće, nažalost ostati neprepoznato.

“Jedino se nadam da do novih izbora ova vlada neće nanijeti toliku štetu koja bi bila nepopravljiva”, zaključuje Šehović.