Šehović u Baru: Predsjednički izbori civilizacijski ispit na kojem odlučujemo kojim će se putem ovo društvo kretati

“Predstojeći predstavljaju civilizacijski ispit za sve građanke i građane Crne Gore, na kojem odlučujemo kojim će se putem ovo društvo kretati, rekao je Damir Šehović, predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore, na sjednici OO SD Bar.

Šehović je rekao da se Crna Gora nalazi na važnoj raskrsnici i da ovi predsjednički izbori, odnosno podrška gospodinu Đukanoviću, nijesu pitanje podrške bilo kojoj partiji, niti pojedincu, već pitanje veoma jednostavnog odabira – da li će se Crna Gora kretati jedinim ispravnim, građanskim i sekulatnim putem, putem evropskih i evroatlantskih integracija, ili će nastaviti da ide putem civilizacijskog sunovrata.

“U prethodne dvije i po godine imali smo priliku da vidimo kako na djelu izgleda taj civilizacijski kolaps. Pogledajte gdje se nalazi Crna Gora danas, a gdje je bila prije 30. avgusta, sa svim njenim tadašnjim manama i vrlinama. Svi oni skupa, koji sebe nazivaju “oslobodiocima”, a zapravo su vazali tuđih država, uništili su gotovo sve čega su se dohvatili. Uveli su nas u politički i institucionalni ćorsokak. Obrukali su nas pred domaćom i međunarodnom javnošću i blokirali su naš evropski put. Najgore od svega je to što su ne samo izazvali slom ispravno postavljenog ideološkog okvira, već su se drznuli da dovedu u pitanje ono što nikako nijesu smjeli, građanski, evropski i antifašistički karakter države i društva, na koji smo svi, nezavisno od političke, nacionalne ili bilo koje druge pripadnosti, bili ponosni. Baš zato što se nalazimo na vrijednosnoj odnosno civilizacijskoj prekretnici, ovoga puta nemamo pravo na neuspjeh”, navodi Šehović.

“Moramo pobijediti, ne zbog bilo koje partije ili pojedinca, nego prije svega zbog ambijenta u kojem će naša djeca odrastati. A to sigurno nije ambijent u kome se osmjeh Ljuba Čupića kalja majicama sa likovima osuđenih ratnih zločinaca. Zato ovu, najvažniju pobjedu, možemo ostvariti jedino ako smo svjesni važnosti trenutka, i istorijske odgovornosti koja se nalazi pred ovom generacijom. Ta odgovornost nije ništa manja od one sa kojom se suočila generacija koja je obnovila nezavisnost. Jer bi sve suprotno značilo promjenu karaktera države, i skrnavljenje vrijednosti na kojima je Crna Gora vazda počivala. I bila primjer svima drugima. E vi u Baru to nijeste dozvolili, i baš vi, barske Socijaldemokrate ste nedavno sjajnim rezultatom na lokalnim izborima spriječili takav scenario u ovom gradu”, zaključio je Šehović.

Potpredsjednik SD-a Boris Mugoša rekao je da, osim vrijednosnog posrnuća, Crna Gora prolazi kroz ogromne socio-ekonomske, zdravstvene, kulturološke i mnoge druge izazove.

“Pogledajte samo šta se dešava sa cijenama. Pogledajte koliko su samo poskupile osnovne životne namirnice i koliko su porasle cijene mnogih drugih dobara i usluga. Troškovi života u regionu su najskuplji u Crnoj Gori. Pogledajte kako žive naši penzioneri i mnogi građani koji su korisnici socijalnih davanja. Svaki peti građanin a svako treće dijete je u riziku od siromaštva. Da ne govorimo o izazovima u zdravstvenom sistemu, gdje svjedočimo nestašicama medicinskih sredstava, određenih ljekova”, rekao je Mugoša.

Predsjednik OO SD Bar, Branislav-Bane Nenezić, rekao je da je Bar sačuvan glasovima Socijaldemokrata koje će, i u narednom periodu, biti dominantan politički faktor u tom gradu.

“Mi smo najbolji garant da Bar, za razliku od Crne Gore, neće skrenuti sa evropskog puta i da će Bar, dok god se u njemu budu pitale Socijaldemokrate, biti onaj grad koji se prije svega i iznad svega diči time što u njemu skladno žive sve tri vjere i sve nacije. Svaki Socijaldemokrata i svaki naš predstavnik u lokalnoj samoupravi nema nikakvu dilemu. Državni će uvijek staviti ispred bilo kojeg drugog interesa. Daće svoj maksimum da život svih u Baru bude bolji i da, na kraju ovog četvorogodišnjeg mandata, ponosno stanemo pred sve Baranke i Barane, ali i sve građane Crne Gore, i predstavimo naše rezultate”, rekao je Nenezić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *