Šehović u Vašingtonu: Rusija će se na različite načine umiješati u predstojeće izbore, djelovati na vrijeme

Rusija će se na različite načine umiješati u predstojeće predsjedničke izbore u Crnoj Gori koji će se održati 19. marta, a vjerujem da je isti scenario spreman i za očekivane parlamentarne izbore. Zato naši NATO i drugi partneri moraju širom otvoriti oči i imati proaktivnu ulogu, kako bi na vrijeme, dok za tako nešto ne bude kasno, zajedno sa dokazanim evroatlantskim političkim strukturama u našoj državi, spriječili bilo kakav maligni uticaj koji ima ozbiljan potencijal da ugrozi demokratske vrijednosti koje kao partnerske zemlje dijelimo. Bilo bi politički naivno i državno neodgovorno očekivati da Rusija neće iskoristiti prostor koji joj je nažalost otvoren nakon poslednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, poručio je predsjednik  Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović, povodom bezbjednosne konferencije “Kako doći do protivteze ruskoj agresiji u Ukrajini”, koja je održana u Kongresu SAD-a u Vašingtonu.

“Ne samo utisak, nego i lako dokaziva činjenica da Rusija nažalost ostaje i prisutna i aktivna na Balkanu, čineći ga politički nestabilnim, ali i sklonim međunacionalnim tenzijama, institucionalnom zastoju i nazadovanju demokratije, što predstavlja rastuću zabrinutost za ukupni učinak i stabilnost našeg regiona”, katao je Šehović.

Od ranije, po riječima lidera SD-a, znamo koja su to njena glavna uporišta u regionu, ali je to, kako je ocijenio, “svjesno ili nesvjesno nedavno postala i zvanična Podgorica, zahvaljujući odlazećoj manjinskoj i Vladi koja joj je prethodila”.

“Od političkih promjena 2020. godine Rusija je na različite, sebi svojstvene načine, stalno povećavala svoje prisustvo u Crnoj Gori, slijedeći dobro poznatu matricu podsticanja njene političke nestabilnosti, a trenutna parlamentarna većina i odlazeća vlada su činjenjem ili nečinjenjem odgovorni za dozvoljavanje takvog uticaja koji je rezultirao potpunim institucionalnim zastojem i sveukupnom političkom i društvenom krizom”, zaključio je Šehović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *