Šehović u Vašingtonu: Savezništvo sa SAD-om prioritet, Crna Gora će se nakon izbora brzo vratiti na civilizacijski kolosjek

Demokratija, poštovanje ljudskih prava, ali i saradnja u cilju očuvanja mira i kolektivne bezbjednosti nemaju alternativu, a Crna Gora kao mala država velike istorije svim tim procesima mora pružati važan doprinos, za šta je potreban uslov očuvanje trajnog savezništva sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje s pravom mora biti tretirano jednim od najvažnijih spoljno-političkih prioriteta, poručio je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović poslednjeg dana posjete Vašingtonu.

On je dodao da su u brojnim kontaktima koje su kao članovi delegacije imali sa predstavnicima američkog Kongresa i Senata, kao i gostima na Molitvenom doručku, redovno isticali zadovoljstvo zbog toga što je Crna Gora pristupanjem NATO alijansi iskazala jasnu namjeru da se kao društvo trajno veže za zapadni sistem demokratskih vrijednosti.

“Ali smo takođe podijelili nemalu zabrinutost zbog činjenice da su nakon političkih promjena iz 2020. godine, upravo te evroatlantske vrijednosti suštinski dovedene u pitanje, uz konstantno nastojanje da se ispravno postavljen ideološki okvir u državi zamijeni svojim antipodom”, istakao je Šehović.

Lider SD-a je iskazao čvrsto uvjerenje i snažno očekivanje da će se nakon već raspisanih predsjedničkih i očekivanih skorih parlamentarnih izbora, naša država brzo vratiti na evropski, građanski, odnosno na civilizacijski kolosjek, sa kojeg je u prethodne dvije i po godine nažalost skrenula.

“Posjeta Vašingtonu nas je učvrstila u uvjerenju da će svi koji svoju politiku zasnivaju na takvoj progresivnoj programskoj platformi imati punu podršku SAD-a, ali i svih ostalih partnerskih država”, zaključio je Šehović.

Šehović je u Vašingtonu prisustvovao 71. Molitvenom doručku koji je ove godine okupio političke lidere iz oko 90 zemalja svijeta, a čiji domaćin je bio predsjednik SAD-a Džo Bajden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *