Šehović: Vrijeme je da vlast na cetinjskim izborima položi račune za 5. septembar

1. Socijaldemokrate Cetinja i Liberalna partija Cetinja su predali izbornu listu za lokalne izbore u Prijestonici pod nazivom “SD-LP-Vazda dosljedni Cetinju”. Kojim sve to vrijednostima, idealima će Socijaldemokarte biti dosljedne Prijestonici i koje će, prema Vašem mišljenju odigrati ključnu ulogu?

Naše društvo se nažalost, po ko zna koji put u svojoj burnoj istoriji, danas nalazi na svojevrsnoj političkoj vododjelnici, na kojoj ponovo treba da biramo između civilizacijskih, evropskih i građanskih vrijednosti na jednoj, te šovinizma, vjerskog fanatizma i srednjovjekovne zatucanosti na drugoj strani. Stoga je jasno da se fokus i na Cetinju, na moju žalost, vraća na te teme, koje bi trebalo da smo davno prevazišli.

Antifašizam nasuprot fašizmu; sekularizam ili teokratija; građansko naspram (jedno)nacionalnog; sloboda izbora i mišljenja nasuprot indoktrinaciji – političkoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj, trenutno su na sceni. Uz napomenu da sam namjerno isključiv kada je riječ o opredjeljenju po ovim pitanjima: možete biti u “sivoj zoni” po million osnova, ali po ovima o kojima sad govorimo – teško. Prosto, ili ste antifašita, ili ne. To su osnovni standardi razvijenih društava. A sa nama Socijaldemokratama su građani punih trideset godina, a pod ovim partijskim imenom poslednjih 6, vazda bili načisto. I 90-tih godina kada su se te napredne vrijednosti upravo na Cetinju branile. I 2016. godine kada smo kao partija i osnovani da bismo spriječili „demokratizaciju“ Crne Gore od strane onih koji slave Podgoričku skupštinu i nestanak države. Ali i dan danas kada se od tih istih Crna Gora pokušava obezdržaviti, tj. pretvoriti u praznu ljušturu i uništiti sve što je crnogorsko i građansko u njoj.

Upravo takvima dosljedno odolijevamo i postojano stojimo na političkoj crti. Jer mi, za razliku o drugih, strateški nikad nijesmo lutali. Nego smo bili vazda na strani Crne Gore i Cetinja, kao simbola zaštite državnog dostojanstva. Zato je, pored ostalog, slogan koalicije Socijaldemokrata i Liberala – “Vazda dosljedni Cetinju”. Uz dobru listu, koja će se naravno stručno baviti i važnim društvenim i ekonomskim pitanjima, rekao bih da smo spremni da Cetinju makar probamo da vratimo ono čime nas je sve dobro zadužilo.

2. Da li ste tokom sačinjavanja izborne liste dali prednost mladosti, ili pak iskustvu, kakva je struktura?

Važno je istaći da je borba za zaštitu dostojanstva Cetinjana i samog Cetinja, ali i Crne Gore, odavno prevazišla partijsku priču. Sinhronizovani i kontiuirani ataci na temelje našeg društva zahtijevaju sinhronizovan odgovor svih političkih subjekata, ali i ne samo političkih. To ne znači da na svake izbore treba da izlazimo zajedno, ali svakako znači da smo svjesni da se borimo za isti, emancipatorski cilj, te da smo spremni staviti po strani sitnosopstveničke stranačke interese u borbi protiv ove političke pošasti koja nas je snašla.

Upravo zato na listi koju predvodi predsjednik cetinjskog odbora SD-a Dejan Milošević, koji je na tom mjestu naslijedio utemeljivača i doajena socijaldemokratske ideje u Prijestonici dr Ivana Gazivodu, koji i danas predstavlja oslonac našeg odbora, imamo prepoznatljiva partijska imena, ali i nestranačke ličnosti. Među njima su kulturni radnici koji su čitav život posvetili kulturi, poput redovnog profesora na Muzičkoj akademiji Oleksija Molčanova, grafička dizajnerka i dobitnica studentske nagrade Ksenije Borozan, ljekari dr Svetlana Đurović Martinović i dr Bato Stamenković, te profesori, publicisti, ekonomisti, pravnici… Čime lista, na kojoj inače ima 50% žena, postaje spoj iskustva i mladosti, uz značajan kadrovski potencijal kada je riječ o obrazovnim profilima tih ljudi. Dakle, ponudili smo najbolje što imamo. A samo Cetinje nam je svima još jednom pokazalo da ono zaslužuje samo najbolje od svakog pojedinačno. Ako to sad nijesu shvatile sve progresivne, državotvorne snage, neće nikad.

3. Takođe tokom predaje liste, obećali ste da da će Cetinje svake naredne godine biti bolje nego prethodne. Šta sada markirate kao glavne problemen koji opterećuju Prijestonicu i na šta je, zapravo, fokusiran izborni progam SD za lokalne izbore na Cetinju?

Nas Cetinje i Cetinjani obavezuju na ozbiljan rad, a ne politikanstvo. Zato dokumenta u susret cetinjskim izborima pripremamo vrlo pažljivo, a u njima fokus je, između ostalog, na garantnom fondu iz kojega bi opština, po principu javnog konkursa, dodjeljivala zainteresovanim preduzetnicima sredstva, a opština pratila realizaciju investicije. Alimentacioni fond je državna priča, za koju se Socijaldemokrate zalažu već godinama unazad. Bavimo se opcijama koje se tiču poboljšanje socijalnih usluga u gradu – vaučeri za stare, lokalne kartice, popusti za kupovinu, ali smo razvili i ideju za otvaranje kancelarije za mlade.

Riječju, predstavnici naše izborne liste znaju sa čime se Cetinjani suočavaju, sa time oni i njihove porodice žive svaki dan, i daće sve od sebe da stvari mijenjaju na bolje.

4. Parlamentarna većina je na kraju povukla sopstveni predlog odnosno dopune Zakona o lokalnoj samoupravi iz skupštinske procedure. Vaš komentar.

To što je parlamentarna većina uopšte pokušala da silom nasramotu neustavno pobjegne od suočavanja sa građanima i odgodi zakonito raspisane lokalne izbore, predstavlja najbolju moguću potvrdu da je i sama svjesna da na tim izborima nema šta da traži. A povlačenje sopstvenog predloga zakona je ne samo priznanje protivpravnosti i licemjernosti pomenutog akta, već i jasan pokazatelj stepena njihovog međusobnog nepovjerenja, i početka kraja ove i ovakve vlasti.

Naravno, nije ni čudo da su izbori na istorijski i društveno značajnom Cetinju noćna mora svima koji imaju otpor prema samosvjesnoj državi Crnoj Gori. Da imaju čega da se plaše pokazao je 5. septembar, kada je Cetinje bilo Crna Gora, te kada su brutalnim i ničim izazvanim nasiljem pokušali da uguše legitimne građanske proteste. Vrijeme je da se polože računi za urađeno, te da svi oni koji su insistirali na takvim postupanjima 5. septembra, ponesu političku “nagradu” za takve postupke, kojih se i dan danas pristojna, civilizovana, građanski orjentisana Crna Gora stidi.

5. Cetinje kao srce i duša slobodarske Crne Gore imao je jasan odgovor 5. ali i 12. septembra. Takođe, Cetijanima je uvijek bastalo da odgovore na sve što anticrogorsko. Koliko će ta dešavanja u septembru uticati na ishod izbora u Prijestonici i može li Cetinje da iznenadi?

Cetinje je vazda neprijatno iznenađivalo one koji su na njega i na to što ono simbolizuje iz bilo kog razloga kidisali. Ovoga puta će to siguran sam uraditi drastičnim usrkaćivanjem podrške onima koji su ih tog 5. septembra suzavcem i šok bombama pokušali prevaspitati, obeshrabriti i odvratiti od borbe za zaštitu sopstvenog, ali i državnog dostojanstva. Ovoj sluganskoj vlasti je omladina okupljena na Belvederu bila kriva samo zato što je pružila dostojanstven otpor satiranju Crne Gore, i svega crnogorskog, građanskog, sekularnog i antifašističkog u njoj. Zato će ti događaji biti dugo urezani ne samo u glavama te mladosti, već će poput pjesme „Oprosti nam Dubrovniče“ iz ’92 godine, ostati upisani u istoriji. Kao simbol koji služi za ponos, ali i opomenu.

Zato će naravno taj 5. septembar, koji je pokazao na šta je ova vlast spremna, bez sumnje imati ogroman uticaj na ishod ovih lokalnih izbora, ali i na dalja politička dešavanja u Crnoj Gori koja nam nakon toga slijede.

No i bez njega, Cetinjani su pokazali nebrojeno puta šta misle o ovoj vlasti, ali i o greškama svih prethodnih. I kako rekoste u pitanju – basta im.

6. Očekujte li agresivnu političku kampanju kakvoj smo svjedočili uoči izbora u Nikšiću i hoće li baš kao u gradu pod Trebjesom i izbori u Prijestonici prevazići lokalni karakter?

Nema sumnje da izbori na Cetinju prevazilaze lokalni karakter. Cetinje je oduvijek bilo Crna Gora u malom, pa je i njegov odgovor simbolički odgovor čitavog društva na trenutna dešavanja.

Agresivnu kampanju ne očekujem, jer cijenim da je predstavnicima vlasti jasno koliku imaju podršku u tom gradu, te vjerujem da bi i oni cijenili iracionalnim usmjeravanje napora i sredstava u “jalovi posao”. Za razliku od Nikšića, gdje su brojni trabanti onih sa strane, čijim interesima ova vlast otvoreno služi, ulagali „šakom i kapom“, u namjeri da đenerala Dražu suprotstave prkosnom osmijehu Ljuba Čupića.

7. Nedavno ste kazali da aktuelni politički trenutak zahtijeva reformisane, podmlađene, progresivne, evropski orijentisane političke i društvene snage, koje se moraju okupiti kako bi zaustavili ponižavanje države. Ima li Crna Gora u ovom trenutku dovoljno takve snage i šta je sve još potrebno da se desi kolektivno ”triježnjenje”, odnosno reset crnogorskog društva?

Cijenim da upravo živimo taj „reset“, i da je godinu dana političkog cirkusa koji nam je „oslobodilačka“ vlast priredila dovoljno dug vremenski period da bismo se kao društvo ne samo kolektivno „otrijeznili“, već i postali dovoljno zreli da shvatimo ozbiljnost političkog trenutka, i sopstvenu ulogu u njemu.
A trenutak je takav da nameće, prije svega, potrebu borbe za spas elementarnih civilizacijskih vrijednosti. Siguran sam da su najbolji, a ako hoćete i jedini garant uspješnog završetka te borbe, upravo reformisane, podmlađene, evropski orijentisane političke i društvene snage, koje se moraju okupiti oko zajedničke inovirane programske i kadrovske ponude, prilagođene novoj političkoj realnosti. Ako danas, nakon ovakvog sveukupnbog društvenog posrnuća, nijesmo te potrebe svjesni, ne znam kad ćemo.

8. Do kada očekujete da će međunarodna zajednica imati stpljenja prema aktuelnoj vlasti, odnosno kada će konačno biti upaljen crveni alarm za sve što se dešava u našoj zemlji?

Crveni alarm je već upaljen. I u domaćoj i u međunarodnoj javnosti.

Onaj ko pledira da obnaša vlast, u fokusu treba da ima prije svega stavove građana, a oni su svoj stav o ovoj vlasti jasno iskazali. I svakodnevno nastavljaju da to čine. Promjena vlasti treba da se desi iznutra, jer to niko umjesto nas niti želi niti može da uradi.

Međunarodni partneri su tu da nam daju putokaz. Da ukazuju na greške ove vlasti. Ali i naše sopstvene koje smo kao prethodna vlast pravili. A čini se da ti putokazi odavno nijesu bili jasniji i konkretniji. U narednim mjesecima će sve građanske i evropske snage morati da pokažu da su u stanju da ih pravilno čitaju. Siguran sam da hoće. Zato će pobjeda na Cetinju biti tek početak, i predstavljaće uvertiru za političke promjene na državnom nivou.

9. U komplikovanoj, neizvjesnoj političkoj situaciji kakva je u Crnoj Gori, šta Vam se sada čini kao jedino moguće rješenje za izlazak iz političke krize, i uspostavljanju parlamentarnog dijaloga, na kojem uporno insistiraju i sa međunarodnih adresa, a kojeg već duže vrijeme nema u CG?

Za izlazak iz političkog ćorsokaka u kojem se nalazimo, potrebne su, pored ostalog, tri stvari. Prvo svijest o tome da ovako više ne ide, i da smo kao društvo dovedeni bukvalno do zida. Zatim istinski dijalog svih koji suštinski i iskreno dijele zajedničke evropske vrijednosti, koji bi rezultirao dogovorom oko koncepta Vlade koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore. I na kraju svijest da se nakon izbora političke strukture moraju okupljati oko programa, a ne mržnje prema bilo kome. Takav redosled stvari bi nas zasigurno relativno brzo doveo do komotnije parlamentarne većine, kao neophodnog preduslova za spuštanje nikad izraženijih političkih tenzija i izlazak iz institucionalne i svake druge krize.

10. Da se za kraj osvrnemo i na drugi Kongres SD- koji će biti održan 31. januara naredne godine i na kojem ćete sasvim je izvjesno, budući da ste jednoglasno predloženi, biti izabrani za lidera partije. Najavili ste da SD očekuje sveobuhvata reforma, pa na kakvim sve promjena ćete insistirati kao budući lider Socijaldemokata?

Raduje me to što se sveobuhvatna reforma i svojevrsna smjena generacija koja će se na Kongresu Socijaldmeokrata formalizovati, realizuje ne iznuđeno, već prirodno i spontano, u duhu naše potrebe da doprinesemo ovom političkom momentu. Svakako da jesam ponosan i što sam do sada od praktično svih opštinskih odbora predložen za predsjednika, ali me to i obavezuje.

Socijaldemokrate će izvjesno nakon Kongresa biti potpuno podmlađena partija lijevog centra, svih vjera i nacija, koja će se boriti sa svakim ekstremizmom. U prvi plan će doći kvalitetan obrazovani kadar, čiji će fokus biti na životnim pitanjima, posebno na ekonomiji, socijali, obrazovanju, zdravstvu… Insistiraćemo na drugačijoj političkoj  kulturi, odnosno na novom političkom javnom diskursu zasnovanom na argumentima, lišenom nepotrebnog populizma i isprazne patetike.

Ukratko, bićemo moderna, progresivna, i istinski građanska partija, fokusirana na ekonomiju i bolji standard građana, koja će svoju savremenu socijaldemokratsku ideologiju pokazivati djelima. Cijenim da je takav politički subjekat prijeko potreban ovakvoj, polarizovanoj i izranjavljenoj političkoj sceni, koja je prilično izgubila povjerenje u političare i politiku generalno. Potrudićemo se da pružimo nama pripadajući doprinos da se ta percepcija promijeni.