ŠEHOVIĆ: ZA NAMA DOBRI REZULTATI U PROSVJETI, PRED NAMA JOŠ BOLJI

“Za nama su dobri rezultati u prosvjeti, a pred nama još bolji”, poručio je potpredsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović. Kako je rekao: “Obrazovana mladost ima snagu koja je potrebna za borbu protiv kiča, i znanje koje je neophodno za mudre odluke. Mi u Socijaldemokratama smo toga svjesni, zbog čega smo svakim svojim korakom pokazivali da mladi za nas nijesu dekor, nego najbolji dio našeg društva. Priliku da budemo na čelu Ministarstva prosvjete smo iskoristili za kreiranje kvalitetnijeg i modernijeg obrazovnog sistema, u interesu svakog učenika”.

On je istakao da su u protekle četiri godine uvećana budžetska izdvajanja za sve nivoe obrazovanja za nekoliko desetina miliona eura, pa su danas na istorijskom maksimumu.

“Izgradnjom nekoliko novih vrtića i rekonstrukcijama postojećih, prosvjeta je, uz podršku drugih resora i Vlade u cjelini, otvorila preko 2.000 novih mjesta za najmlađe, što je omogućilo da se obuhvat djece starije od 3 godine predškolskim vaspitanjem poveća sa 50% na 73%. Zajedničkim naporima uspjela se dogovoriti izgradnja čak 38 obrazovnih objekata, dok je na stotine već rekonstruisano, i na taj način je započeto najveće ulaganje u obrazovnu infrastrukturu ikada”.

Kako je naglasio, poslije čitave jedne decenije iznova je pokrenut dualni sistem obrazovanja u stručnim školama, u koji je za samo tri godine uključeno čak 250 poslodavaca i oko 800 đaka koji primaju mjesečnu naknadu. Njih 60% se već zaposlilo. Dodatno, Fond za kvalitet i talente, iz koga je dodijeljeno 1.000 nagrada u vrijednosti od oko milion eura je, kako je rekao Šehović, zajednički rezultat na koji su svi ponosni”.

“Uz: 121 stipendiju za RE populaciju; 700 godišnjih stipendija za srednjškolce koji se opredijele za nedostajuća zanimanja; 300 godišnjih stipendija za najbolje studente; i skoro 100 godišnjih stipendija za magistarske i doktorske studije, pokazalo se da se na mladima ne zagovaraju uštede. Urađeno je mnogo, ali je jedan od najvećih iskoraka svih nas uvođenje besplatnih osnovnih i master studija, čije benefite je do sad već iskoristilo oko 10.000 studenata”.

On je zaključio porukom da prosvjetari zaslužuju konstantno poboljšanje statusa. “Počelo se sa povećanjem zarade 9+3%, a do sada je kroz stambenu zadrugu prosvjetnih radnika predato na korišćenje oko 700 stambenih jedinica”.

“Svi smo radili puno, zajedno, iz najboljih namjera i uz podršku drugih resora. Upravo sve to je dalo rezultate kojima se mi, Socijaldemokrate, koji smo imali čast da vodimo ovo ministarstvo u prethodne četiri godine, posebno ponosimo. Ipak, znamo da nas još dosta posla čeka. Baš zato dok drugi pričaju, mi radimo. Dok drugi dijele, mi okupljamo. Socijaldemokratski. Za dobro svih”.