Skupštini hitno skratiti mandat, spremni smo na svaki vid institucionalne i vaninstitucionalne borbe

Nakon što je većina poslanika Skupštine Crne Gore na juče održanoj sjednici usvojila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o predsjedniku čime su najgrublje pogazili Ustav Crne Gore, aktuelnom sazivu Skupštine što prije treba skratiti mandat, saopšteno je iz Socijaldemokrata.

Iz SD-a konstatuju da se ovakvim zakonom direktno gazi ustavni poredak Crne Gore.

,,Ustav je najviši pravni akt jedne države i ne mogu se Ustavom definisane nadležnosti Predsjednika države mijenjati kroz zakon koji je niži pravni akt. To predstavlja gaženje ustavnog poretka Crne Gore i našu državu uvodi u još dublju institucionalnu i političku krizu”, naveli su u saopštenju.

Oni dodaju da je ovakav zakon ustavno-pravna besmislica, te da gotovo nijedan član spomenutog zakona nije u skladu sa Ustavom Crne Gore.

,,Mnogo je spornih segmenata ovog zakona. Počev od toga da se kroz ovaj zakon pokušavaju izmijeniti ustavne norme čime se skrnavi Ustav, do toga da se instituciji Predsjednika države pokušava nametnuti retroaktivna primjena ovog zakona i to samo za ovaj saziv Skupštine, što takođe nije usklađeno sa Ustavom. Dakle, gotovo nijedan član spornog zakona nije u skladu sa Ustavom Crne Gore i kao takav ne predstavlja ništa drugo do ustavno-pravnu besmislicu koja služi kao alatka za politički obračun sa aktuelnim predsjednikom države, ne vodeći računa o tome da je cijena preskupa i da za posljedicu ima klasično bezvlašće.”, ističu u SD-u.

,,Argumenata koji potvrđuju tvrdnje oko urušavanja ustavnog poretka ima na pretek i ovo je crvena linija preko koje ustavogazitelji nijesu smjeli preći. Očigledni nasrtaj na državu dovoljan je razlog da se u najskorijem roku skrati mandat Skupštini, jer je sasvim jasno pokazala da nije u stanju da na adekvatan način vrši svoju ustavnu ulogu. To je najmanje što trebamo da uradimi, suočeni sa onima kojima je jedini interes da Crne Gora ostane u institucionalnom i političkom ćorsokaku gdje su je sa namjerom i doveli. Što se nas u SD-u tiče, ističemo da smo spremni na svaki vid institucionalne, ali i vaninstitucionalne borbe protiv očiglednog i brutalnog gaženja ne samo pravnog poretka ove države, veći i same države i njenim temeljnih vrijednosti’’, zaključeno je iz SD-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *