Studenti podržavaju prijedlog za povećanje iznosa pripravničkih naknada, kao i kredita i stipendija

Predsjednik Omladine Socijaldemorata Crne Gore Nikola Zirojević i predsjednik OSD Glavnog grada Miloš Mašković sastali su se sa predstavnicima Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore i Univerziteta Mediteran, kao i sa predstavnicima nevladine organizacije Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore.

Povod sastanka bili su prijedlozi za izmjene i dopuna Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokom obrazovanjem koji su Socijaldemokrate dale u skupštinsku proceduru još tokom prošlog mjeseca.

Predstavnici Studentskog parlamenta UCG istakli su da su prijedlog za povećanje studentskog kredita upućivali resornim ministarstvima u pretprošlom, prošlom i sadašnjem sazivu u Vladi Crne Gore. Takodje su istakli da već zadnjih šest godina iniciraju reformu Programa stručnog osposobljavanja kako u smislu njegove primjene zakonskog okvira, tako i u smislu visine naknade. Zajednički zaključak je da ova inicitijava treba da ostane studentska koja će preko krovnog tijela studenata u Crnoj Gori ići ka nadležnim.

Predstavnici studenata i mladih izrazili su snažan nivo podrške tim prijedlozima, kojim se traži povećanje cijene rada za korisnike stručnog oslovljavanja sa sadašnjih 266 na nivo minimalne zarade u Crnoj Gori u iznosu od 450 eura kao i uvećanje iznosa studentskih kredita sa 37 na 90 eura, kao i studentskih stipendija sa  86 na 135 eura, a sve zbog drastičnog uvećanja cijena roba i usluga, ali i zbog činjenice da korisnici stručnog ospobljavanja ne bi smjeli biti u nepovoljnijem polozaju u odnosu na druge zaposlene. Takođe, oni su izrazili volju za nastavak saradnje u cilju poboljašanja položaja mladih i njihovo uključivanje u procese donošenja odlika, uz podjsećanje da je ovo studentska, a ne politička priča.

Ispred Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore prisustvovali su Aleksandar Šipčić i Saša Roćen, ispred Univerziteta Mediteran Ermin Muhović i ispred NVO Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore predsjednik David Vukićević i koordinatorka za zaštitu ljudskih prava i sloboda Lana Jovetić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *