SUHIH: VIRUS NE PITA ZA VJERU I NACIJU

Crnogorska javnost bila je, proteklih par dana, svjedok drastičnog kršenja svih mjera propisanih u cilju suzbijanja epidemije novog korona virusa.

Juče smo dostigli neslavni rekord na dnevnom nivou – čak 496 novopotvrđenih slučajeva inficiranih korona virusom. U takvoj atmosferi, gdje posljednjih par dana imamo konstantan porast broja zaraženih na dnevnom nivou imali smo, bez obzira na sve okolnosti, drastično kršenje mjera od strane dijela građana i SPC kao organizatora. Zato ne smijem ni da pomislim kakve će nam brojke u narednim nedjeljama saopštavati predstavnici Instituta za javno zdravlje.

Nažalost, dobar primjer građanima nijesu dali ni oni od kojih se to najviše očekivalo. Tako je mandatar za sastav nove Vlade cijelo vrijeme u hramu boravio bez zaštitne maske, pritom ljubeći ruke od najmlađeg, do najstarijeg. A da ne pominjem njegovo pričešćivanje istom kašikom kao i desetine i stotine drugih građana koje je i direktor srednje škole – bogoslovije na Cetinju pokušao da sakrije što samo govori u prilog tome da oni znaju kakve negativne posljedice to može proizvesti u ovoj epidemiološkoj situaciji.

Dobar primjer nije dao ni predsjednik Skupštine koji, iako je nosio zaštitnu masku, nije propustio da poljubi tijelo mitropolita preminulog od komplikacija izazvanih virusom korona. Najveći broj poslanika nove parlamentarne većine, baš kao i mandatar, nije nosio zaštitne maske. Ako sve to uzmemo u obzir, a imajući u vidu i ovako tešku epidemiološku situaciju u kojoj se Crna Gora nalazi, neće nam pomoći ni apostolska Vlada koju mandatar danas najavi umjesto ekspertske.

S druge strane, posebno me zabrinjava i čini prilično razočaranim to što ispit nijesu položile ni pojedine kolege zdravstveni radnici koji bi trebali da imaju posebnu odgovornost, kako prema građanima, tako i prema onim zdravstvenim radnicima koji 7 mjeseci nemaju ni dana odmora zbog svakodnevne borbe da posljedice ove pošasti svedu na najmanju moguću mjeru.

Na kraju, duboko poštujući svačije vjersko opredjeljenje i potrebu naših sugrađana da se oproste od svog duhovnika, izražavamo opravdani strah da nam, u ovakvoj situaciji, a nakon proteklih događaja, malo šta može pomoći da izbjegnemo ozbiljne posljedice našeg neodgovornog ponašanja. Stoga apelujemo na sve građane Crne Gore da je krajnje vrijeme da ozbiljno shvatimo ovu situaciju, da poštujemo sve mjere koje su nadležna tijela donijela u cilju suzbijanja zaraze, a da nadležni organi konačno počnu da adekvatno rade svoj posao i kažnjavaju sve one koji te mjere krše, bez izuzetka.

dr ĐORĐE SUHIH

Član Predsjedništva SD CG