Susret Brajović – Popa: Građanska i sekularna Crna Gora garant evropske Crne Gore

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović susreo se sa  šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom. Na sastanku je razgovarano o aktuelnom društveno-političkom momentu u Crnoj Gori sa posebnim naglaskom na dešavanja u crnogorskom parlamentu i ispunjavanju standarda na integracionom putu. Sastanku su prisustvovali poslanici SD-a, Damir Šehović i Boris Mugoša, kao i predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Plamena Halacheva i Vlado Dedović.

Brajović je istakao konstruktivnu ulogu SD-a i kompletne opozicije u crnogorskom parlamentu, koja je između ostalog svojim prisustvom omogućila i izbor rukovodstva Parlamenta. Sa druge strane ukazao je na nelegalnost sjednica koje su održane 28. decembra i 20. januara. Osvrnuo se i na događaje koji udaraju u temeljne vrijednosti nezavisne i evropske Crne Gore, a to su njen građanski, multietnički, sekularni i antifašistički karakter. “Nova vlast je konkretnim potezima kreirala nestabilan društveno-politički ambijent i donosila odluke koje znače stagnaciju i nazadovanje na putu evropskih integracija”, naveo je Brajović.

Poslanici Šehović i Mugoša su ukazali na brojne proceduralne, sistemske  i druge propuste kada su u pitanju konkretne odluke izvršne i zakonodavne vlasti, a tiču se zaduženja, privremenog finansiranja, izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima i namještenicima i dr.

Brajović i Popa su se saglasili o važnosti dijaloga svih političkih subjekata, posebno u crnogorskom parlamentu, intezivne parlamentarne diplomatije kroz participaciju poslanika u delegacijama pri međunarodnim institucijama i inicijativama, daljeg unapređenja izbornog zakonodavstva, kao i o neophodnosti ubrzanja reformi na integracionom putu.