Zirojević: Borovinić-Bojović obmanula da ne može da primi donaciju vakcina

Ministarka zdravlja Borovinić-Bojović priznala je da je rekla neistinu o tome da ne može da primi donaciju vakcina biznismena koji posluju u Crnoj Gori. Naime, sve vrijeme je tvrdila da donacija ne može da se primi jer se ona mora ostvariti “sa proizvođačima ili vladom države proizvođača”. Odjednom, kako stiže donacija iz Srbije, koju je naravno trebalo prihvatiti, ipak može donacija da se primi i mimo tih “pravila”. Samo zbog toga, te očajne zdravstvene situacije, svako sa iole profesionalnom i ličnim integritetom bi preuzeo odgovornost i podnio ostavku, dok se naša ministarka krije i “iskoči” samo kad treba nekog drugog da okrivi.

Da je neko drugi kriv niko više ne vjeruje. Ministarka je imala gotovo tri mjeseca da makar elementarne stvari obezbijedi. Uostalom, ministarka zaboravlja da je njen kolega iz finansija mnogo prije zvaničnog stupanja na funkciju “pozavršavao” sve oko čuvenog tajnog zaduženja od 750 miliona, a odmah po stupanju na funkciju samo ga je formalizovao. Dakle Mickej Spajić, od koga nijesu zavisili životi, je očigledno imao dogovor da svoj posao krene da radi i prije formalizacije funkcije, a ministarka od koje životi zavise ne kreće da radi svoj posao ni tri mjeseca po stupanju na funkciju. Zapravo krenula je, ali je prioritete malo čudno posložila: otvaranje granica bez ikakve kontrole i smjena svih nepodobnmih čelnika zdravstvenih ustanova, pa onda vakcine…

Da svi apeli građana više nijesu nikakvo politikanstvo već vapaj onih čije su porodice ugrožene, dovoljno govore sljedeći podaci: U Crnoj Gori najviše je hospitalizovanih na 100 000 u regionu; najviše i aktivno oboljelih u regionu; najveća je i četrnaestodnevna incidencija u regionu; na drugom smo mjestu po broju umrlih u regionu; a, prema našim informacijama, jedini smo u Evropi (pored Kosova), gdje vakcinacija nije ni počela. Gore navedeno zapravo je za krivičnu odgovornost a ne samo za ostavku. A cijela ova situacija sa odbijanjem “nepodobnih” donacija i prihvatanjem donacije iz Srbije pokazuje i svu nesposobnost i malicioznost Vlade Crne Gore.

NIKOLA ZIROJEVIĆ

Portparol Socijaldemokrata Crne Gore