ZIROJEVIĆ: CRNA GORA JE GRAĐANSKA, A NE SRPSKA DRŽAVA

Još jednom nas je predloženi mandatar nove većine uveselio jednim od svojih bisera, objašnjavajući odnose Crne Gore i susjedne Srbije na način da postoje “dva kralja koji žive u dvije srpske države”.

Izgleda je najveći problem mandatara Krivokapića to što mu se, usljed neznanja i neiskustva, često omakne da, za razliku od svojih kolega iz koalicije, saopšti ono što ustvari i misli. Razumijemo da je novog mandatara ponijela cjelokupna atmosfera formiranja nove vlasti kao da smo na licitaciji, prilikom koje on nudi određeno mjesto, a koalicioni partneri se nadmeću ko će da ga dobije. Tako, izgleda, u novoj većini smatraju da se dolazi do eksperata. Ne, gospodo, tako se dolazi samo do najveće prevare biračkog tijela u Crnoj Gori koje, umjesto obećane ekspertske vlade, dobija Vladu sa licitacije, čiji je cilj da se što jeftinije prođe kad su partijski interesi konstituenata nove većine u pitanju.

Kako je novi mandatar već sebe metaforički počeo da javnosti predstavlja kao kralja, a imajući u vidu nekadašnje teokratsko uređenje naše države koje on vidi kao idealno, za očekivati je da se, u jednom momentu, proglasi i za mitropolita. Dosta je on ljubio tuđe ruke.

Ono što je skandalozno jeste činjenica da novi mandatar Crnu Goru naziva drugom srpskom državom. Ovim putem mu poručujemo da su građani Crne Gore rekli veliko NE takvoj ideji 21. maja 2006. godine i da će, ako bude potrebno, to opet učiniti, još jače i odlučnije.

Pa ipak, pozivamo njegove koalicione partnere koji su svojim potpisima omogućili da bude određen za mandatara da se jasno odrede da li podržavaju ovakvu viziju “razvijene i slobodne, srpske (?!)” Crne Gore kakvu nam nudi novi mandatar.

A Krivokapiću poručujemo da će, ako namjerava da obavlja značajnu funkciju u ovoj državi, morati da nauči da je Crna Gora građanska, odnosno država svih nas, Crnogoraca, Srba, Bošnjaka, Muslimana, Albanaca, Hrvata i svih ostalih koji u njoj žive, a ne ničija pojedinacno, niti će takva ikad biti.

NIKOLA ZIROJEVIĆ

Portparol SD CG