Zirojević: Ilinčić i dalje virus tjera duvanskim dimom

Da Ministarstvo prosvjete zaista, na ogromnu žalost naše djece i roditelja, funkcioniše nekonvencionalno i više kao kakva komuna, a manje kao institucija, govori najnoviji primjer direktorice direktorata koji se bavi predškolskim i osnovnim obrazovanjem Slavice Ilinčić. Ona je, gostujući sinoć u jednoj emisiji, jasno stavila do znanja da se neće vakcinisati i da se sigurno neće baviti stanjem u prosvjeti kada je riječ o broju vakcinisanih nastavnika, te poručila da se nije vakcinisala “zato što nije”, te da joj “ne pada na pamet” da se bavi time jer je to “pitanje intime”. To je saopštio portparol SD Nikola Zirojević.

Gospođa Ilinčić, kao uostalom i čitavo ovo disfunkcionalno Ministarstvo, zaboravlja izgleda da je ona javni funkcioner, potom i da se nalazi na čelu ministarstva za OBRAZOVANJE, i na kraju da je u njenoj ingerenciji više hiljada nastavnika oko 90 000 djece. Gospođa zato nije pošla na kafu kod prijateljice, pa joj je neprijatno da je pita je li vakcinisana, već vodi resor koji se može pretvoriti u grotlo infekcije.

Poručićemo joj zato ono očigledno, što bi ona sama trebalo da zna i promoviše, a ne da je politički subjekti tome uče: niko gospođo Ilinčić ne traži da tjerate prosvjetare da se vakcinišu. Traži da uspostavite sistem praćenja i kontrole u prosvjeti, ukoliko je moguće, kako zbog samih nastavnika od kojih nemali dio ima oboljenja, a samim tim se i nastava dovodi u pitanje, tako i zbog činjenice da je prosvjeta najveći sistem i kao takav potencijalno žarište epidemije. Posebno sad, kad ste odlučili da opet bude po 30 djece u odjeljenjima, dakle bez distance, što mogućnost zaraze čini većom. A ni neka kampanja u prosvjeti za povećanje svijesti o virusu i vakcinaciji ne bi smetala, ali mora da ni to nije u vašoj nadležnosti.

No, šta očekivati od gospođe čije su FB objave postale nadaleko čuvene. Od one da “rastjeruje viruse duvanskim dimom”, do nekih, onako… manje vezanih za zdravlje, a više za nacionalističke i anticivilizacijske svjetonazore. Uostalom, ista gospođa je na nedavnom sastanku sa jednom NVO rekla, kako se moglo pročitati, da je moguće da će i sama prisustvovati protestu protiv maski, pa kasnije porekla, vjerovatno uplašivši se reakcije Ministarstva zdravlja.

I dok čitava planeta i svi doktori, uključujući one iz Crne Gore, daju instrukcije i smjernice oko zaštite i vakcinacije, nama ostaje da se bavimo gospođom Ilinčić i premijerom koji se do dana današnjeg nije vakcinisao, i koji se izgleda i dalje nada da će ga od virusa spasiti pričešće i molitva. I, pomirili smo se više sa time, ali i dalje ostaje pitanje: ko će nas da spasi od ovakvih donosilaca odluka.