Zirojević: Interpelacija potpuno opravdana, prosvjeta, vanjski poslovi i poljoprivreda nekompetentni

Svako ko u ovoj državi makar i površno prati zbivanja, ne samo politička već o društvena, jasna mu je inicijativa za interpelaciju u ova tri resora. To je saopštio Nikola Zirojević, portparol Socijaldemokrata. On je, osvrnuvši se detaljno na interpelaciju, rekao:

Ministarka Bratić je regonalno poznata, što po šovinistističkim izjava, što po potpunom odsustvu bilo kakvih rezultata u sopstvenom resoru. Uostalom, to je najbolje pokazala prezentacija rada ministarstava u prethodnih godinu dana. No naravno, ono zbog čega ministarka Bratić predstavlja ozbiljan problem za funkcionisanje sistema, jeste politički revanšizam koji je sprovela nad više stotina direktora i zaposlenih u školama, koje je nezakonito smijenila, da bi potom na njihovo mjesto dovela politički podobne. Dodatni su problem 160 tužbi (za sad), sa kojima se zbog nezakonitog rada suočava ovo ministarstvo, a što će na kraju da bude isplaćeno iz džepa građana. Dakle, mi ovdje govorimo o nekome ko: ima anticivilizacijske svjetonazore, delegitimisan je kao profesionalac budući da sva postavljenja radi partijski i nacionalno, nema nikakve rezultate u resoru koji vodi, i napravio je ogromnu štetu, kako dovođenjem nacionalista, tako i finansijsku štetu ogromnim brojem tužbi. Ja sve i da hoću ne mogu naći više razloga za interpelaciju od ovoga.

Kada je riječ o resoru poljoprivrede i ministru Stijoviću, evidentno postoji ogroman problem u komunikaciji sa stočarima, kojima su značajno porasle proizvodne cijene mlijeka, a otkupne cijene su ostale iste, dok je ministarstvo ostalo potpuno nijemo, poručivši privrednicima ove oblasti od koje živi i do 3000 porodica, da im ne može Ministarstvo “prevezati stoku”. Dodatno, Agrobudžet je donijet kasno, a u ovoj za čitav svijet teškoj kovid godini nije bilo gotovo nikakvih ozbiljnih projekata i pomaka u poljoprivredi. Ako izuzmemo da je ministar prekjuče najavio “Selo sad” projekat. Vjerovatno mu je to sugerisao neko iz marketing tima ministra Spajića da bi im se slagali nazivi projekata. I, iako zvuči baš lijepo, ipak cijenimo neracionalnim najavljivanje nekih novih projekata podjele stoke, kad nijeste u prilici da omogućite ni redovno funkcionisanje ovog sektora, koji je pritom u ekspozeu premijera označen kao jedan od prioritetnih.

Ministarstvo vanjskih poslova pak je napravilo gotovo nepopravljivu štetu ugledu Crne Gore u međunarodnoj zajednici. Čak i kad bismo preskočili, a ne možemo, sramotu povlačenja svih ambasadora odmah po dolasku ministra Radulovića i njihovo javno opaknjkavanje, kao i inisistiranje na “profesionalnoj diplomatiji” da bi odmah potom taj princip bio prekršen, imamo i najnoviji povod za zabrinutost, koji je ujedno i najozbiljniji. Naime, imamo situaciju da je ministar vanjskih poslova dao netačne, pristrasne i obmanjujuće instrukcije ambasadorima o tome kako da komuniciraju peti septembar, označavajući opoziciju i predsjednika kao ekstremiste, te navodeći niz lažnih informacija o tome šta je bio povod za agresiju policije, pa do toga da su izostavljene posljedice po građane Cetinja. Drugim riječima, diplomatsku službu ovaj ministar je stavio u funkciju politike i novog međunarodnog opanjkavanja, ovog puta građana, opozicije i predsjednika države.

Ovakvi propusti zvaničnika su apsolutno neprihvatljivi i sasvim su dovoljni za utvrđivanje njihove loše namjere i potpune nekompetentnosti za funkcije koje pokrivaju.