Zirojević: Izjava Milatovića opasna, nema igranja sa državnim simbolima

Svaki početak je težak, pa tako želim da vjerujem da je nepromišljena i opasna izjava Predsjednika države rezultat njegovog nesnalaženja na novom poslu, a ne loše namjere i najave slijeđenja politike nekadašnjeg DF-a, ocijenio je portparol SD-a, Nikola Ziorjević. 

No, nažalost, istiće Zirojević, ovo nije prvi gest kojim Milatović iskazuje svoje saglasje sa retrogradnim idejama Nove srpske demokratije i poslanice koja odnos prema državi demonstrira neustajanjem na himnu.

<<<Milatović 30. maja u Briselu sa Boreljom i Varheljijem, u Moldaviji sa Makronom<<<

“Zato smatram da je predsjednika Milatovića neophodno dobronamjerno upozoriti – nema igranja sa državnim simbolima Crne Gore”, kazao je on.

Takođe, dodaje, elementarno je netačno da su državni simboli rezultat nedovoljne inkluzivnosti jer je crnogorski Ustav usvojen glasovima 55 poslanika u Skupštini.

“To je gotovo 68 odsto od ukupnog broja poslanika. Ako stvari postavimo tako, to je znatno više nego procenat glasova koji je Milatović osvojio, pa bismo istom logikom mogli kazati da je moguće preispitati i samog Predsjednika Crne Gore i, ukoliko nam se on ne sviđa, postaviti nekog drugog koji nam više odgovara”, reko je Zirojević.

Prema njegovim riječima, Milatović je pogrešno shvatio demokratiju.

“Nije sve moguće preispitati. Nije moguće preispitati, recimo, pravo žene da bira i da bude izabrana, nije moguće preispitati slobodu kretanja (koja je takođe Ustavna kategorija), nije moguće preispitati mnogo toga jer biste, na taj način, od demokratije napravili anarhiju. E isto tako nije moguće mijenjati državne simbole samo zato što se oni ne dopadaju Jeleni Božović ili Jakovu Milatoviću”, dodaje Zirojević.

Takođe ističe, “gospodine Milatoviću, da demokratija ne bi postala anarhija, ona osim prava koja nam garantuje, podrazumijeva i neke obaveze”.

“Jedna od tih obaveza je i poštovanje zakona i Ustavnog poretka države u kojoj živimo. Bez obzira da li se radilo o nekom građaninu koji je zaposlen u državnoj administraciji, banci, da li se radilo o automehaničaru ili frizeru, ili se, u konačnom, radilo o Predsjedniku Crne Gore, tu obavezu imamo svi”, navodi portparol SD-a.

Zirojević je poručio Milatoviću da poštujte Ustav i zakone, kao predsjednik države.

“Poštujte zastavu koju, kao prvi čovjek ove države, reprezentujete unutar i van Crne Gore. Poštujte himnu kojom je započeta sjednica na kojoj ste inaugurisani. Samo tako možete biti demokratski predsjednik, kakvim se želite predstavitiž”, zaključio je portparol SD-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *