Zirojević: Leposavić na drzak način vrši pritisak na sud

Gostovanje ministra pravde Vladimira Leposavića u emisiji A1 na Atlas televiziji, gdje je “dijelio lekcije” sudijama Višeg i Apelacionog suda, nezabilježen je skandal u novijoj crnogorskoj pravnoj istoriji.

Ovakvo ponašanje ministra predstavlja direktno miješanje u sudski proces. Nedopustivo je da bilo ko, pa bio to i ministar pravde, na ovaj način komentariše eventualnu odluku nekog suda u procesu koji još uvijek traje, time vršeći neprimjeren i drzak pritisak na taj sud da donese onakvu presudu kakva se ministru sviđa. I da se razumijemo, ovdje se ne radi o dvojici lidera partija tadašnje opozicije, a sadašnje nove većine, već o principu da odluku Apelacionog ili bilo kojeg drugog suda, ma kakva ona bila, ministar pravde na ovaj način želi i najavljuje da će da preinači.

Ministar Leposavić bi kao pravnik trebao da zna da je vlast u Crnoj Gori, po Ustavu, iako ga smatra “krutim i ekspres loncem koji samo čeka da eksplodira”, podijeljena na tri nezavisne grane. Jedna od tih grana je sudska i predstavnici izvršne ili zakonodavne vlasti, a tu spada i ministar pravde, bi trebali da imaju barem minimum profesionalne i institucionalne odgovornosti kada komentarišu određene sudske odluke, a ne da javno izgovore ovo što, nažalost, ministar Leposavić izgovara.

Ministar takođe najavljuje zakon o amnestiji kada su u pitanju građani koji su kažnjavani zbog javnih okupljanja, pretpostavljamo u vremenu pandemije COVID-19, pa ga ovim putem pitamo da li smatra da, na ovaj način, doprinosi poštovanju mjera za suzbijanje širenja epidemije, od strane građana.

Na kraju, ministru Leposaviću poručujemo da građanska Crna Gora nikome, pa ni njemu i Vladi kojoj pripada, neće dozvoliti da gazi po Ustavu kao najvišem aktu naše države, a što su u ovih nedjelju dana pokazali da su skloni da rade.

NIKOLA ZIROJEVIĆ

Portparol SD CG