Zirojević: Niko kao Krivokapić nije toliko obrukao građansku Crnu Goru

Dođe u Beograd da prenese pozdrave vjernog naroda i da, kao vjerni sluga svoga gospodara, prenese volju njegovu koga bi htio da vidi na mjestu mitropolita crnogorsko-primorskog. Volju naroda, ako vam nije jasno. Ili je bar tako rekao.

To je, uvažene građanke i građani, vijest koja je sinoć odjeknula Crnom Gorom, a bogami i regionom. Državnim avionom, o trošku svih građanki i građana Crne Gore (da, i muslimana, katolika, pravoslavaca koji nijesu vjernici SPC, jevreja, ateista i svih drugih) premijer stiže u prijestoni grad da obavijesti sveti Sinod o rezultatima referenduma u Crnoj Gori. Ne, ne, samo malo, referenduma nije bilo. Možda je, nakon pomjeranja planina snagom vjere, kao drugu super moć premijer toliko usavršio telepatiju da je sinoć u Beogradu prenosio rezultate čitanja misli vjernog naroda u Crnoj Gori po pitanju izbora novog mitropolita. Prije će biti da je samo poslušao savjet tokom premijerskog sata jednog od lidera DF-a Milana Kneževića, vezan za unošenje (bez)alkoholnih tečnosti, pa se malo zanio.

Ostade li iko, pitamo se, da potapše premijera po ramenu i jutros mu, na prepodobnog Pahomija, kaže “dobro ti je ono sinoć bilo”. Izgleda ne, jer su u Srbiji, koliko možemo vidjeti, ogorčeni njegovim ponašanjem, a izgleda da ni episkop Joanikije, za čije imenovanje se premijer bori, sinoć nije mogao da vjeruje šta svojim očima vidi. Jedino ćute, kao da ih nema, premijerovi dizači ruke iz “građanskih” partija. Oni dijele plakete, mijenjaju tepihe i sređuju sale, a na ovo brukanje Crne Gore i svih njenih građana, vjernih i nevjernih, ćute kao da se ne dešava. Sprdaju nam se danas, čini mi se, i na onom drugom svijetu koji je premijer pominjao.

Ne želeći ni u jednom trenutku da ulazimo u pitanje izbora novog mitropolita, jer nam to, bez obzira da li smo vjernici ili ne, ne pripada, dužni smo da reagujemo na nečuveno ponašanje Zdravka Krivokapića. Ne pamti Crna Gora, kroz istoriju, ovoliko bruke koliko je ovaj čovjek, za vrijeme svoga mandata, obrukao. Ne pamti ni toliko ćutnje i trpljenja koliko su oni sa građanskim predznakom, a koji ga u Parlamentu podržavaju, demonstrirali i planiraju da demonstriraju.