Zirojević odgovorio Boženi Jelušić: Umjesto jeftinih pokušaja da se stavite u ulogu žrtve, zaustavite totalnu destrukciju obrazovnog sistema

Veliku tugu sam danas osjetio slušajući izlaganje u Parlamentu poslanice GP URA, Božene Jelušić koja se, istina osam dana nakon mog saopštenja, osvrnula na njegov sadržaj.

Tuga je velika iz prostog razloga što poslanica koja mi po godinama može biti roditelj, a po profesiji je mogla da mi bude profesor, umjesto da odgovori na ono što je bila suština mog reagovanja, pokušava da mi, vadeći iz konteksta moje riječi, neosnovano imputira kako sam pozivao na sprovođenje fizičke sile nad njom. Stoga prvenstveno moram da budem u potpunosti jasan – riječi “ovim putem molim nekog fizički bliskog poslanici Jelušić da je prodrma ili uštine, neće li se probuditi” bi samo u paralelnom univerzumu o kojem sam govorio u navedenom saopštenju, a u kojem poslanica Jelušić povremeno, a u posljednje vrijeme sve više obitava, mogle da budu poziv na fizički napad. Kad nekoga ne možete da probudite, poslanice Jelušić, obično ga malo prodrmate, dok ga u nekim ekstremnijim slučajevima polijete vodom. A vjerujem da znate da se, u slučaju najgorih košmara, kada osoba ne zna da li sanja ili je to stvarnost, preporučuje da uštine sama sebe ne bi li se probudila.

Zato, ne brinite poslanice Jelušić, Nikola Zirojević, portparol Socijaldemokrata, neće dozvoliti da Vam dlaka sa glave zafali. Prvo jer me odgojila i vaspitala žena koja me je naučila da se žene poštuju i uvažavaju, a da se nesporazumi rješavaju riječima i argumentima, jer sam rastao u porodici u kojoj se fizičko nasilje uopšte, pa samim tim i fizičko nasilje nad ženama, ni u primisli, a kamoli u praksi nije moglo dogoditi. A drugo jer ste Vi svojim naopakim političkim djelovanjem sada već postali moja inspiracija za bavljenje ovim poslom i dali krajnje ozbiljan smisao mom političkom angažmanu. Kao takvoj, ja ne smijem i neću dozvoliti da Vam se bilo šta desi, a pogotovo da Vas neko fizički napadne. Dakle, poslanice Jelušić, ni u primisli mi nije bilo da bilo koga pozovem da Vas, kako ste Vi to shvatili, “udari i napadne” u nastavku i kao, kako mi jednom rekoste, “mlad i agilan muškarac”, spreman sam da učinim sve da u slučaju Vaše eventualne ugroženosti pomognem u zaštiti Vaše fizičke bezbjednosti. Bez obzira koliko sam ozbiljan protivnik Vašeg političkog djelovanja i svega onoga što u političkom smislu Vi predstavljate, nijesam neko ko bi bio sklon da bilo koga pozove na fizički obračun, ni sa Vama, niti sa bilo kojom drugom osobom sa kojom ne dijelim iste političke ili neke druge stavove.

Dakle, uvažena poslanice, ovim putem Vas još jednom molim (ovo nije prvi put), da prestanete za pokušajima izvrtanja i mojih i tuđih riječi sa ciljem da sebe u javnosti postavite u ulogu žrtve. Jer Vi, gospođo Jelušić, to nikako nijeste. Crna Gora je, nažalost, žrtva Vašeg licemjerja i činjenice da jedno pričate, a drugo radite, a Vi nijeste i nećete biti ničija žrtva u ovoj priči. Zato, umjesto ovih jeftinih pokušaja da skrenete temu sa onoga što je suština, da na oba oka žmurite dok se kompletan obrazovni sistem urušava do temelja, bilo bi dobro da se malo trgnete i stanete na kraj ovom destruktivnom procesu koji je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta započela. Vi za to imate mandat i ne treba Vam apsolutno niko. A to se radi samo jednim pritiskom tastera u plenarnoj sali. Drugo je pitanje da li imate volje, ili ste, pak, saglasni sa svim ovim što ministarka Bratić radi. To je nešto što cjelokupnu crnogorsku javnost zanima i na šta biste trebali da date jasan i glasan odgovor.