Zirojević Vlaovićevoj: Ako ne smijenite kadrove koji razaraju kulturu, znači da i vi i Vlada stojite iza  Vesne Bratić

“Vesna je otišla, njeni kadrovi ostali”, “Stop političkoj okupaciji CNP-a” samo su neki od napisa koji su se mogli vidjeti danas na performansu Socijaldemokrata ispred Ministarstva kulture, tokom kojeg je portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević pročitao otvoreno pismo ministarki kulture Maši Vlaović. On je poručio da, ukoliko se ne smijene kadrovi koji razaraju kulturu, to znači da i Vlaović lično i ova vlada stoje iza politike i kadrovanja Vesne Bratić. On je posebno istakao da je javnost svojevremeno bila zatečena imenovanjima poput Aleksandre Mandarić-Božović za direktoricu Filmskog centra Crne Gore, budući da se radi o kadru koji je nezakonito imenovan, jer iza sebe nema istaknutog rada u kinematografiji, ali je zato član srpskih šovinističkih i profašističkih organizacija i partija, poput Dveri i Treće Srbije. On je upitao i da li je tačno da od imenovanja novog direktora CNP Marka Baćovića, crnogorski reditelji ne režiraju u nacionalnom teatru Crne Gore.

Otvoreno pismo dostavljamo integralno:

Uvažena ministarko Vlaović,

Prethodnih godinu i po dana crnogorska javnost imala je poriliku da, nažalost, svjedoči totalnom razaranju institucija kulture i njihovom pretvaranju u kleronacionalističke punktove samoprozvane žene-četnika, koji su služili udomljavanju uglavnom ekstremistički nastrojenih kadrova. Sve uz „amin“ idejnog tvorca „ekspertske“ vlade, a sadašnjeg premijera, Dritana Abazovića.

Dakle, kada se nabrajaju nepočinstva Vesne Bratić obično se ističu nezakonite i nemoralne smjene direktora obrazovnih institucija, ali ne smiju biti zaboravljena imenovanja direktora institucija kulture koja su takođe nezakonita i koja, u skladu sa cjelokupnim djelovanjem Bratićeve, imaju ne samo anticrnogorski, već i  anticivilizacijski karakter. Šteta koja je pričinjena oblasti kulture zato će se dugo sanirati, ali da bi se amortizovao makar dio potresa iz prethodnog perioda, aktivnosti moraju biti brze i fokusirane na loše poteze, a posebno loše kadrovanje.

Podsjećamo da je javnost svojevremeno bila užasnuta imenovanjem Aleksandre Mandarić-Božović za direktoricu JU Filmski centar Crne Gore. Radi se o osobi koja je imenovana nezakonito, jer po Zakonu o kulturi na direktorske pozicije mogu biti imenovani istaknuti kulturni stvaraoci ili stručnjaci u kulturi, što ovdje nije bio slučaj. Naprotiv, osim formalnog obrazovanja, nije zabilježen nijedan njen istaknutiji rad u kinematografiji.

Dodatno, pored kršenja Zakona o kulturi, javnost je bila blago rečeno zatečena ovim imenovanjem, budući da je Božović jedan od istaknutih članova srpskih šovinističkih i profašističkih organizacija i partija, poput Dveri i Treće Srbije, poznatih, između ostalog i po tome što otvoreno vrijeđaju, ponižavaju i prijete Crnoj Gori i njenim građanima. Protiv imenovanja Božović održani su protesti strukovnih udruženja i kulturnih djelatnika, ali su se Bratićeva i Krivokapić oglušili.

Zakon je prekršen i u slučaju imenovanja Jelene Božović, direktorice Centra savremene umjetnosti, osobe koja nema apsolutno nikakvo iskustvo rada u savremenoj umjetnosti. U javnosti se moglo čuti da je gospođi Božović jedina preporuka za funkciju bila rodbinska veza sa funkcionerom Demokratskog fronta. Da li je to istina, takođe je potrebno hitno utvrditi.

Savim je očigledna i situacija u Crnogorskom narodnom pozorištu, na čijem se čelu nalazi glumac Marko Baćović, koji je svojim radnim angažmanom vezan za Srbiju. Potrebno je stoga hitno utvrditi da li je istina da gospodin Božović na ovako značajnoj poziciji na koju je imenovan provodi zaista svega po nekoliko dana mjesečno, i ukoliko je to tačno, nužno je preduzeti hitne mjere.

Dodatno, neophodan je hitan stav ministarke Vlaović na činjenicu da za godinu i po dana crnogorski reditelji ne režiraju u crnogorskom nacionalnom teatru. Ni crnogorski, ni regionalni, ni međunarodni, već reditelji i rediteljke iz Srbije. Ukoliko je taj podatak tačan, on bi značio političku okupaciju CNP i takođe bi zahtijevao urgentne mjere, kojih do sada nema.

Zbog svega navedenog, kao i mnogo drugih nepočinstava ministarke Bratić, koja će ostati upamćena kao najgori ministar u istoriji Crne Gore, čiji je svaki potez bio na štetu državnih interesa, potrebno je javnosti saopštiti da li će navedeni, i brojni drugi kadrovi nastaviti sa urušavanjem crnogorske kulture koristeći državne resurse, ili pak postoji bilo kakav plan izlaska iz trenutne nezavidne situacije.

Ukoliko Vlaović u najkraćem roku ne obavijesti javnost šta je učinila na poništrenju štetnih odluka i imenovanja Bratićeve, pretpostavićemo da iste podržava kako ona, tako i 43. Vlada čiji je dio. Budući da je sadašnji premijer zdušno podržavao djelovanje Bratićeve, ne bi bilo iznenađujuće da 43. Vlada svoj kratak mandat, kada je riječ o kulturi, provede slikajući se po rijetkim izložbama i u pokušaju da prikrije štetu nastalu djelovanjem istih onih političara, koji i sada obnašaju najviše državne funkcije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *